Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Dyskusja:Lista światowego dziedzictwa kulinarnego

Usunięte 3 bajty, 4 października
brak opisu edycji
| '''''Attieké''''' -- papka z manioku podawana na Wybrzeżu Kości Słoniowej jako dodatek do posiłku || align=left data-sort-value="Wybrze" | [[File:CIV.png|border|27px|]] Wybrzeże Kości Słoniowej || 2024 || ''[https://ich.unesco.org/en/files-2024-under-process-01303?include=film.inc.php&id=72436&width=700&call=film Les savoir-faire liés à la fabrication de l'Attiéké en Côte d'Ivoire]''
|-
| Pieczywo z '''kassawy''', czyli mąki z manioku, wyrabiane w basenie Zatoki Meksykańskiej Morza Karaibskiego || align=left data-sort-value="Dominikana Haiti " | [[File:DOM.png|border|27px|]]&nbsp;Dominikana <br>[[File:HTI.png|border|27px|]]&nbsp;Haiti <br>[[File:HND.png|border|27px|]]&nbsp;Honduras <br>[[File:CUB.png|border|27px|]]&nbsp;Kuba <br>[[File:VEN.png|border|27px|]]&nbsp;Wenezuela || 2024 || ''[https://ich.unesco.org/en/files-2024-under-process-01303?include=film.inc.php&id=72487&width=700&call=film Traditional knowledge and practices for the elaboration and consumption of cassava bread]''
|-
| '''''Mulgi puder''''' -- papka z gotowanych ziemniaków i kaszy jęczmiennej, podawana z wieprzowymi skwarkami i smażoną cebulą, typowa dla południowoestońskiego regionu Mulgimaa || align=left data-sort-value="Estonia" | [[File:EST.png|border|27px|]]&nbsp;Estonia || 2024 || ''[https://ich.unesco.org/en/files-2024-under-process-01303?include=film.inc.php&id=72508&width=700&call=film Cooking and eating Mulgi puder, traditional mashed potato with barley in the Mulgimaa region, Estonia]''
|-
| '''''Messosporitissa''''' (Matki Bożej Siewnej), czyli święto Ofiarowania Bogurodzicy w Świątyni (21 listopada), obchodzone szczególnie w Eleuzynie i obejmujące święcenie takich pokarmów, jak : potrawa z gotowanych razem nasion rozmaitych zbóż i roślin strączkowych, dwa rodzaje pieczywa, oliwa oraz wino || align=left data-sort-value="Grecja" | [[File:GRC.png|border|27px|]]&nbsp;Grecja || 2024 || ''[https://ich.unesco.org/en/files-2024-under-process-01303?include=film.inc.php&id=72512&width=700&call=film Messosporitissa Festivity (All-holy Mother of God of the Mid-Sowing Season Festivity), Feast of Our Lady at the Ancient Ruins]''
|-
| '''''Sake''''' -- japoński napój alkoholowy z ryżu fermentowanego przy użyciu pleśni ''kōji'' || align=left data-sort-value="Japonia" | [[File:JPN.png|border|27px|]]&nbsp;Japonia || 2024 || ''[https://ich.unesco.org/en/files-2024-under-process-01303?include=film.inc.php&id=72518&width=700&call=film Traditional knowledge and skills of sake-making with koji mold in Japan]''

Menu nawigacyjne