Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Z wizytą w Soplicowie: Wieczerza w zamczysku

Dodane 1102 bajty, 00:04, 1 wrz 2019
* wódka
{{cytatCytat
| <poem>Goście weszli w porządku i stanęli kołem;
Podkomorzy najwyższe brał miejsce za stołem; {{...}}
| url = https://pl.wikisource.org/wiki/Pan_Tadeusz_(wyd._1921)
}}, księga I, wersy 300–307 }}
 
 
{{ Cytat
| Utarć sporą garść pokrajanego zielonego kopru z solą, odgotować usiekanego szczawiu, botwiny lub buraków czerwonych, ostudzić, włożyć trochę gęstwiny i część rosołu dla kwasu, śmietany pół garnca, zmieszać to wszystko, a w miarę jak będzie gęsto lub kwaśno, rozrzadzać rosołem lub śmietaną, tak aby zupa była biała i zawiesista. Na samym wydaniu włożyć kilka kawałków lodu, kilka jaj na gęsto ugotowanych i pokrajanych na cztery części, parę drobno skrajanych ogórków, kopę szyjek rakowych, lub ugotowanej jakiej dużej ryby, a w niedostatku ich, cielęciny pieczonej, pokrajanej w drobne podłużne paski. Jeżeli są kalafiory lub szparagi, można je dodać w kawałkach, osobno ugotowane w wodzie i ostudzone.
| źródło = {{Cyt
| nazwisko = Zawadzka]
| imię = [Wincentyna
| tytuł = Kucharka litewska
| url = https://polona.pl/item/kucharka-litewska-zawierajaca-przepisy-gruntowne-i-jasne-wlasnem-doswiadczeniem,OTI4OTA0MDc/60
| wydawca = nakładem autorki
| miejsce = Wilno
| rok = 1860
| strony = 29
}} }}
== Drugie danie ==

Menu nawigacyjne