Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Z wizytą w Soplicowie: Ostatnia uczta staropolska

Dodane 164 bajty, 03:08, 4 mar 2020
brak opisu edycji
Flądry i karpie ćwiki, i karpie szlachetne!</poem>
| źródło = XII, 144–184}}
 
{{ Cytat
| {{...}} W trzecim rozdziale {{...}} włożyłem też galarety, '''kontuze, blamasie, arkas''', obarzanki migdałowe, makarony {{...}}
| źródło = CF, 92 [https://polona.pl/item/compendium-fercvlorvm-albo-zebranie-potraw,MzQ5MDIzMw/103] }}
{{ Cytat
== Danie rybne ==
=== Szczupak w szafranie ===
{{ Cytat
| <poem>{{...}} U Moskalów lada jenerał, Mospanie,
To tak świeci się w złocie jak szczupak w szafranie.</poem>
| źródło = IV, 402–403
}}
 
{{ Cytat
| Weźmij szczukę, oczesz, zrysuj, przywarz. Nakraj pietruszki w kostkę i wzdłuż zastaw zasoliwszy, a gdy odwarzysz, odlej w garnek polewkę, w której wrzała. Wlej gąszczu, który rozpuść tym smakiem, co cebula wrzała. Daj szafranu, pieprzu, imbiru, gałki [muszkatołowej], limonii. Jeżeli chcesz, przywarz, a jeżeli trzeba przysolić, wlej tej polewki, w której rybę odwarzyłeś.
== Wety ==
{{ Cytat
| {{...}} W trzecim rozdziale {{...}} włożyłem też galarety, kontuze, blamasie, arkas, obarzanki migdałowe, makarony {{...}}
| źródło = CF, 92 [https://polona.pl/item/compendium-fercvlorvm-albo-zebranie-potraw,MzQ5MDIzMw/103] }}
 
=== Arkas ===
{{ Cytat

Menu nawigacyjne