== Keczup – „coś w rodzaju kabulu” ==
[[File:Fish vs Soy Sauce map.png|thumb|upright|Przybliżony zasięg użycia fermentowanych sosów w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej (za Ishige, ''op. cit.'', s. 22) {{legenda|#ffcc00|Sos sojowy}}{{legenda|#ff6600|Sos rybny}}]]
W sierpniu zeszłego roku na portalu Wirtualna Polska pojawił się artukuł pt. [https://finanse.wp.pl/truskawkowy-keczup-od-firmy-wloclawek-internauci-w-szoku-6412050532366465a „Truskawkowy keczup od firmy Włocławek: Internauci w szoku”.] Jak przystało na nowoczesne dziennikarstwo, artykuł ten był w całości oparty na dwóch wpisach na Twitterze. W [https://twitter.com/michaljadczak/status/1160165241117970432 jednym z nich,] opublikowanym przez pana Michała Jadczaka, było zdjęcie dwóch plastikowych butelek – jednej z „ketchupem z truskawką”, drugiej – „z czerwoną porzeczką”. Fotografia była opatrzona podpisem: „Skandal! Profanacja! To już koniec..:/” (interpunkcja oryginalna), a liczne komentarze innych użytkowników Twittera potwierdzały szok, jaki wywołała wiadomość o dodawaniu do keczupu owoców innych roślin niż pomidor, lub wiązały ten skandal z faktem, iż keczup marki Włocławek nie jest już produkowany we Włocławku.
Historia keczupu zaczęła się gdzieś w Azji Południowo-Wschodniej, prawdopodobnie w północnym Wietnamie, gdzie z poddanych fermentacji solonych małych rybek i wnętrzności wypatroszonych większych ryb wyrabiano sos. Sos ten był naturalnym źródłem glutaminianu sodu, czyli substancji, która, jak wiadomo, ma taką właściwość, że wzmacnia odczuwanie smaku. W północnowietnamskim dialekcie języka chińskiego ów sos nazywano „''kê-tsiap''”.
[[File:Fish vs Soy Sauce map.png|thumb|upright|Przybliżony zasięg użycia fermentowanych sosów w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej (za Ishige, ''op. cit.'', s. 22) {{legenda|#ffcc00|Sos sojowy}}{{legenda|#ff6600|Sos rybny}}]]
* [https://finanse.wp.pl/truskawkowy-keczup-od-firmy-wloclawek-internauci-w-szoku-6412050532366465a Truskawkowy keczup od firmy Włocławek. Internauci w szoku.]