Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Czy poolish wymyślili Polacy?

Usunięte 2 bajty, 20:13, 27 lip 2021
}}</ref>
Sęk w tym, że słowo „''pouliche''” (czyt.: „pu-lisz”) ma w języku francuskim znaczenie zupełnie nie związane niezwiązane z piekarstwem, oznacza bowiem… klaczkę! Tylko co ma wspólnego młoda samica konia z zaczynem drożdżowym? Być może podmłoda, mająca przecież odmłodzić populację drożdży, skojarzyła się komuś z młodym ssakiem? Może fermentujące ciasto przywiodło komuś na myśl rozbrykaną klaczkę? Możemy tylko się domyślać. W każdym razie wspomniany już Jim Chevallier przychyla się ku tej właśnie etymologii. Jego zdaniem niby-angielska pisownia fonetyczna „''poolish''” pojawiła się później i dopiero wtedy dorobiono do niej historyjkę o polskim pochodzeniu metody. A żeby tę historyjkę uwiarygodnić i wytłumaczyć, jakim sposobem na rzekomo polska metoda dotarła do Francji, wyszukano jeszcze brakujące austriackie ogniwo w osobie Augusta Zanga.
=== Poolish ← פאליש ===

Menu nawigacyjne