Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 899 bajtów, 1 czerwca
== Potrawa czwarta: Z czego się robi homara po polsku? ==
* Menu obiadu [[File:Tadeusz Gronowski w kuchni.jpg|thumb|Tadeusz Gronowski w kuchni]]Na owym spóźnionym obiedzie inauguracyjnym Orderu Pomiana, który odbył się u Gronowskich 2. rocznicę śmierci PożerskiegoGronowskiego, podano: przypkowska zupa cebulowa, gronowski bukiet jarzynprzypkowską zupę cebulową, kaczka kaczkę w brzoskwiniachz gronowskim bukietem jarzyn, a na deser -- tort pomarańczowy (Nowicki, s. 12)<ref>{{Cyt | tytuł = Przekrój | nazwisko r = Kalkowski | imię r = Jan | rozdział = Order Pomiana | adres rozdziału = https://przekroj.pl/archiwum/artykuly/61924 | miejsce = Kraków | rok = 1966 | wolumin = nr 1095–96 | strony = 8 }}</ref> O zupie cebulowej będzie później. Natomiast przepisu na ów bukiet jarzyn nie udało mi się odnaleźć.
Znalazłem za to przepis na inną potrawę, z która była dumą domu państwa Gronowskich i którą zapewne podawano na którychś z kolejnych posiedzeń kapituły. Był to typowy dla kuchni peerelowskiej przykład dania z pozoru wykwintnego i egzotycznego, które tak naprawdę przyrządzone było z nielicznych prostych składników, które były dostępne w sklepach -- a mianowicie: homar po polsku.
 
[[File:Homar po polsku.jpg|thumb|Homar po polsku<br>{{small|Zdjęcie pochodzi z bloga ''Królestwo garów''.}}]]
{{ Cytat |
* 50 dag wędzonego dorsza
| strony = 135
}} }}
 * [https://www.krolestwogarow.pl/2020/03/homar-po-polsku.html Homar po polsku]{{clear}}
<gallery mode=packed heights=200px>
File:Tadeusz Gronowski w kuchni.jpg|Tadeusz Gronowski w kuchni (1956)
File:Gronowscy.JPG|Maria i Tadeusz Gronowscy
</gallery>

Menu nawigacyjne