O czym jest ten blog: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Widelec i książka.jpg|thumb|400px|Widelec i książka]] | [[Plik:Widelec i książka.jpg|thumb|400px|Widelec i książka]] | ||
− | Witam szanownych Czytelników „Z widelcem wśród książek” – bloga o jedzeniu i piciu oraz języku, literaturze i historii. Blog ten został pomyślany jako miejsce, gdzie mógłbym – w zakresie związanym z dziejami polskiej kuchni – robić to, co Pogromcy Mitów na Discovey Channel robili w dziedzinie fizyki, czyli wyszukiwać różne chętnie powtarzane ciekawostki z polskiej (i nie tylko) historii kulinarnej i sprawdzać, na ile potrafię, czy jest w nich jakieś ziarno prawdy. Staram się to robić rzetelnie, choć oczywiście po amatorsku, bo, podobnie jak Pogromcy Mitów nie są z wykształcenia fizykami, tak i ja ani nie jestem historykiem, ani nie jestem zawodowo związany z gastronomią. Mam jednak nadzieję, że specjalistów z tych dziedzin też będę w stanie zainteresować, a może nawet zainspirować, swoimi wpisami. | + | Witam szanownych Czytelników „Z widelcem wśród książek” – bloga o jedzeniu i piciu oraz języku, literaturze i historii. Blog ten został pomyślany jako miejsce, gdzie mógłbym – w zakresie związanym z dziejami polskiej kuchni – robić to, co Pogromcy Mitów na Discovey Channel robili w dziedzinie fizyki, czyli wyszukiwać różne chętnie powtarzane ciekawostki z polskiej (i nie tylko) historii kulinarnej i sprawdzać, na ile potrafię, czy jest w nich jakieś ziarno prawdy. Staram się to robić nie tylko (mam nadzieję) ciekawie, ale też rzetelnie, choć oczywiście po amatorsku, bo, podobnie jak Pogromcy Mitów nie są z wykształcenia fizykami, tak i ja ani nie jestem historykiem, ani nie jestem zawodowo związany z gastronomią. Mam jednak nadzieję, że specjalistów z tych dziedzin też będę w stanie zainteresować, a może nawet zainspirować, swoimi wpisami. |
Historia kuchni, czyli nie tyle historia tego, jak i skąd ludzie w różnych miejscach i czasach zdobywali pożywienie, ale w jaki sposób je przyrządzali i konsumowali, dopiero od stosunkowo niedawno znalazła się w obszarze zainteresowania zawodowych historyków. We Francji zaczęło się to w latach 80. ubiegłego stulecia, a w Polsce – na dobre dopiero w wieku bieżącym. Wcześniej, jeśli ktoś w ogóle pisał dla szerszej publiczności o dawnej kuchni polskiej, to robili to głównie niespecjaliści, a ich dociekania nie miały charakteru systematycznych badań naukowych. Powtarzali za to chętnie i na ogół bezkrytycznie, często dodatkowo przeinaczając, rozmaite anegdoty i ciekawostki, mające mniejsze bądź większe poparcie w źródłach historycznych. Na tym blogu będziemy próbowali dotrzeć po mocno zamotanej nitce do kłębka i odtworzyć pochodzenie oraz ewolucję niektórych z owych legend i mitów. | Historia kuchni, czyli nie tyle historia tego, jak i skąd ludzie w różnych miejscach i czasach zdobywali pożywienie, ale w jaki sposób je przyrządzali i konsumowali, dopiero od stosunkowo niedawno znalazła się w obszarze zainteresowania zawodowych historyków. We Francji zaczęło się to w latach 80. ubiegłego stulecia, a w Polsce – na dobre dopiero w wieku bieżącym. Wcześniej, jeśli ktoś w ogóle pisał dla szerszej publiczności o dawnej kuchni polskiej, to robili to głównie niespecjaliści, a ich dociekania nie miały charakteru systematycznych badań naukowych. Powtarzali za to chętnie i na ogół bezkrytycznie, często dodatkowo przeinaczając, rozmaite anegdoty i ciekawostki, mające mniejsze bądź większe poparcie w źródłach historycznych. Na tym blogu będziemy próbowali dotrzeć po mocno zamotanej nitce do kłębka i odtworzyć pochodzenie oraz ewolucję niektórych z owych legend i mitów. |
Wersja z 09:18, 8 mar 2019
Witam szanownych Czytelników „Z widelcem wśród książek” – bloga o jedzeniu i piciu oraz języku, literaturze i historii. Blog ten został pomyślany jako miejsce, gdzie mógłbym – w zakresie związanym z dziejami polskiej kuchni – robić to, co Pogromcy Mitów na Discovey Channel robili w dziedzinie fizyki, czyli wyszukiwać różne chętnie powtarzane ciekawostki z polskiej (i nie tylko) historii kulinarnej i sprawdzać, na ile potrafię, czy jest w nich jakieś ziarno prawdy. Staram się to robić nie tylko (mam nadzieję) ciekawie, ale też rzetelnie, choć oczywiście po amatorsku, bo, podobnie jak Pogromcy Mitów nie są z wykształcenia fizykami, tak i ja ani nie jestem historykiem, ani nie jestem zawodowo związany z gastronomią. Mam jednak nadzieję, że specjalistów z tych dziedzin też będę w stanie zainteresować, a może nawet zainspirować, swoimi wpisami.
Historia kuchni, czyli nie tyle historia tego, jak i skąd ludzie w różnych miejscach i czasach zdobywali pożywienie, ale w jaki sposób je przyrządzali i konsumowali, dopiero od stosunkowo niedawno znalazła się w obszarze zainteresowania zawodowych historyków. We Francji zaczęło się to w latach 80. ubiegłego stulecia, a w Polsce – na dobre dopiero w wieku bieżącym. Wcześniej, jeśli ktoś w ogóle pisał dla szerszej publiczności o dawnej kuchni polskiej, to robili to głównie niespecjaliści, a ich dociekania nie miały charakteru systematycznych badań naukowych. Powtarzali za to chętnie i na ogół bezkrytycznie, często dodatkowo przeinaczając, rozmaite anegdoty i ciekawostki, mające mniejsze bądź większe poparcie w źródłach historycznych. Na tym blogu będziemy próbowali dotrzeć po mocno zamotanej nitce do kłębka i odtworzyć pochodzenie oraz ewolucję niektórych z owych legend i mitów.
Karol Palion
◀️ Poprzedni | 📜 Spis wpisów | Następny ▶️ |
⏮️ Pierwszy | 🎲 Losowy wpis | Najnowszy ⏭️ |