W drugiej połowie XIX w. zaczęły otwierać się w Krakowie pierwsze restauracje. Niektóre z nich, często po licznych wzlotach i upadkach, lecz nadal pod tymi samymi nazwami i adresami, działają do dzisiaj. Hawełka, Wentzl, restauracje w hotelach Pod Różą, Pollera, Grand...
[[File:Jan Matejko - Uczta u Wierzynka 1877.jpg|thumb|upright|left|Tak Jan Matejko w 1877 r. wyobrażał sobie gości zmierzających na ucztę u Wierzynka -- na pierzei Rynku Głównego przeciwległej do dzisiejszej restauracji tego imienia.]]
A co z Wierzynkiem? Historia tej restauracji sięga... 1947 roku. Wówczas to Kazimierz Książek otworzył restaurację w Kamienicy Morsztynowskiej przy Rynku Głównym 16. Podobno pomysł na nazwę „Pod Wierzynkiem” podsunął mu dr Jerzy Dobrzycki, dyrektor Muzeum Historii Miasta Krakowa.<ref>{{Cyt
| tytuł = Styl.pl
</ref> A skoro faszystowscy okupanci zawłaszczyli tę postać historyczną, to należało ją teraz zrepolonizować i odzyskać dla polskiej kultury jako Mikołaja Wierzynka -- razem ze wszystkimi Kopernikami, Stwoszami i Dantyszkami.
[[File:Reklama Wierzynka.jpg|thumb|upright|Reklama restauracji Wierzynek („specjalność: potrawy pozarecepturowe”) z lat 1960.]]
File:Józef Simmler Uczta u Wierzynka.jpg | Józef Simmler 1862
File:Abramowicz Uczta u Wierzynka 1876.jpg | Bronisław Abramowicz 1876
File:Jan Matejko - Uczta u Wierzynka 1877.jpg | Jan Matejko 1877
</gallery>