}}
Inna rzecz, że Deschamps był prekursorem francuskiego poczucia wyższości kulinarnej i krytykował wszystko, co było do jedzenia na wschód od Renu. <ref>{{Cyt | nazwisko = Scully | imię = Terence | tytuł = The Art of Cookery in the Middle Ages | wydawca = The Boydell Press | miejsce = Woodbridge | rok = 1995 | strony = 233 }}</ref> To, co w czeskiej kuchni budziło u niego obrzydzenie, to w końcu nic innego niż typowe dla klimatu północnej Europy metody konserwacji żywności: wędzone mięso, solone ryby, kiszona kapusta, marynaty w occie piwnym. W przeciwieństwie do Francuza, Polacy nie mieli najmniejszych oporów przed kopiowaniem czeskich wzorców żywieniowych. ''Kuchmistrzostwo'', najstarsza znana książka kucharska w języku polskim, była przekładem kompendium przepisów Pavla Severýna pt. ''Kuchařství'' z 1535 r.; niestety zachowało się z niej tylko kilka przepisów – z czego akurat wszystkie na ocet.<ref>{{Cyt
| tytuł = Przegląd Historyczny
| nazwisko r = Spychaj