r.
Z wizytą w Soplicowie: Wieczerza w zamczysku: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Wpis z serii:
Z wizytą w Soplicowie
(→Deser) |
|||
Linia 38: | Linia 38: | ||
== [Ilustracje] == | == [Ilustracje] == | ||
+ | [[File:Pan Tadeusz - menu PL.jpg|center|class=full-page|Karta dań soplicowskiej wieczerzy]] | ||
<gallery> | <gallery> | ||
File:Kucharka - Marta Norkowska, Najnowsza kuchnia.jpg | Kucharka niosąca wazę z zupą | File:Kucharka - Marta Norkowska, Najnowsza kuchnia.jpg | Kucharka niosąca wazę z zupą |
Wersja z 16:15, 31 sie 2019
Z wizytą w Soplicowie |
Z wizytą w Soplicowie
Pierwsze danie
- chłodnik z botwiny i buraczków
- wódka
Drugie danie
- kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami
- malaga
Majonez jest to potrawa z ryby, raków lub mięsa i drobiu, która podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach […] |
— Maria Ochorowicz-Monatowa: Uniwersalna książka kucharska, Warszawa–Lwów: E. Wende i Ska, 1913, s. 237 |
Trzecie danie
- sztuka mięsa z baraniny
- duszone ogórki
- węgrzyn (tokaj)
Czwarte danie
- młode indyki z sosem beszamelowym
- szampan
Deser
- mleczko migdałowe
- kompot z gruszek
- miód pitny
[Ilustracje]
Przypisy
◀️ Poprzedni | 📜 Spis wpisów | Następny ▶️ |
⏮️ Pierwszy | 🎲 Losowy wpis | Najnowszy ⏭️ |