Keczup czy musztarda?: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 24: Linia 24:
 
* [https://polona.pl/item/wiadomosci-urzedu-patentowego-r-23-z-7-8-30-sierpnia-1947,NjY2MjM4MTU/19 Z Wiadomości Urzędu Patentowego (zastrzeżenie znaku towarowego Heinz): ''ketchup (rodzaj ostrego sosu)'' (1947)]
 
* [https://polona.pl/item/wiadomosci-urzedu-patentowego-r-23-z-7-8-30-sierpnia-1947,NjY2MjM4MTU/19 Z Wiadomości Urzędu Patentowego (zastrzeżenie znaku towarowego Heinz): ''ketchup (rodzaj ostrego sosu)'' (1947)]
 
* [https://gloswielkopolski.pl/polski-ketchup-narodzil-sie-w-wielkopolskich-pudliszkach/ar/401356 Polski ketchup narodził się w wielkopolskich Pudliszkach]
 
* [https://gloswielkopolski.pl/polski-ketchup-narodzil-sie-w-wielkopolskich-pudliszkach/ar/401356 Polski ketchup narodził się w wielkopolskich Pudliszkach]
 +
 +
== Ilustracje ==
 +
<gallery>
 +
File:Musztarda - składniki.jpg
 +
File:Keczup - składniki.jpg
 +
File:Keczup i musztarda.jpg
 +
</gallery>

Wersja z 20:48, 1 gru 2019

Musztarda

Keczup



Wszystkie mięsiwa przyprawia się jednakowo, do wszystkich dodaje się niesłychane ilości pieprzu i nieodzownego, reklamowanego sosu „Chili” lub „Ketchup”. Gdyby wam nawet podano tak pyszną w zasadzie potrawę jak kaczka pieczona z pomarańczami, dowiecie się o tym, że jest to kaczka, tylko z karty potraw, w smaku kaczka nie będzie się niczym różniła od innych ochłapów tonących w reklamowanych sosach i przyprawach.
Kłopoty gastronomiczne w kraju dolara: w Ameryce nie wszystko jest dobre (1935)

Ilustracje