Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kuchnia staropolska dla początkujących

Dodane 1537 bajtów, 18:05, 29 gru 2019
== Ale jaja ==
Nie martwcie się: wśród ponad 300 przepisów zawartych w ''Compendium ferculorum'' można znaleźć kilka potraw na tyle prostych, że ich receptury od wieków niemal nie zmieniły się i, nawet zapisane staropolszczyzną, brzmią zaskakująco znajomo. Są to dania jajeczne, zapewne tak stare, jak długo ludzie hodują kury. Zacznijmy od receptury najbanalniejszej, czyli na zwykłą jajecznicę:
 
{{Cytat
| Jajecznica prosta<br>
| źródło = ''Op. cit.'', s. 74 }}
Oprócz tego, że dziś zamiast rynki, czyli ceramicznego rondelka, użylibyśmy teflonowej patelni, to przepis ani na jotę się nie zmienił. Jest to jajecznica tak prosta, a nawet prostacka, że aż dziw bierze, iż przepis na nią w ogóle znalazł się w książce kucharskiej przeznaczonej dla magnackich kuchmistrzów.
 
Jeśli jajecznica zdaje się Czytelnikowi daniem zbyt łatwym i chciałby spróbować czegoś wymagającego odrobinę większego obycia kuchennego, to proponuję przepis Czernieckiego na naleśniki, który też prawie w ogóle się nie zestarzał:
{{Cytat
| GrzybekNaleśnik<br>Rozbij jajec z mlekiem, a jeżli chcesz, możesz przydać i trochą mąki trochę, jednak lepiej bez mąki; przydaj rożenków drobnychzynguj masłem rynkę albo kielemkę [czyli: posmaruj masłem rondel], cynamonuwlewaj po trosze, wlej w rynkę na masło gorącea piecz cienko, a smaż i przewróć; usmażywszypolawszy masłem, pocukruj, a daj na stół.
| źródło = ''Op. cit.'', s. 75 }}
I jeszcze jeden przepis jajeczny, tym razem na grzybek, czyli coś w rodzaju omleta (według ''Kuchni polskiej'' z 2005 r., grzybek różni się od omleta tym, że do tego pierwszego dodaje się mąki;<ref>{{Cyt
| nazwisko = Surzycka-Mliczewska (red.)
| imię = Zofia
| tytuł = Kuchnia polska
| miejsce = Warszawa
| rok = 2005
| wydawca = Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne
| strony = 262–263
}}</ref> ale Czerniecki uważał, że, choć do grzybka można dodać mąki, to lepiej nie):
{{Cytat
| NaleśnikGrzybek<br>Rozbij jajec z mlekiem i trochą , a jeżeli chcesz, możesz przydać mąki trochę, jednak lepiej bez mąki; przydaj rożenków [rodzynków] drobnych, zynguj masłem cynamonu, wlej w rynkę albo kielemkęna masło gorące, wlewaj po troszea smaż i przewróć; usmażywszy, a piecz cienkopocukruj, a polawszy masłem, daj na stół.
| źródło = ''Op. cit.'', s. 75 }}

Menu nawigacyjne