Keczup czy musztarda?: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
(→Keczup) |
|||
Linia 37: | Linia 37: | ||
== Bibliografia == | == Bibliografia == | ||
− | * {{ Cyt }} | + | * {{Cyt |
+ | | nazwisko = Antol | ||
+ | | imię = Marie Nadine | ||
+ | | tytuł = The Incredible Secrets of Mustard: The Quintessential Guide to the History, Lore, Varieties, and Healthful Benefits of Mustard | ||
+ | | wydawca = Avery Publishing Group | ||
+ | | miejsce = Garden City Park, NY | ||
+ | | rok = 1999 | ||
+ | | strony = | ||
+ | }} | ||
+ | * {{Cyt | ||
+ | | nazwisko = Güzey | ||
+ | | imię = Demet | ||
+ | | tytuł = Mustard: A Global History | ||
+ | | wydawca = Reaktion Books | ||
+ | | miejsce = London | ||
+ | | rok = 2019 | ||
+ | }} | ||
+ | * {{Cyt | ||
+ | | nazwisko = Scully | ||
+ | | imię = Terence | ||
+ | | tytuł = The Art of Cookery in the Middle Ages | ||
+ | | wydawca = The Boydell Press | ||
+ | | miejsce = Woodbridge | ||
+ | | rok = 2005 | ||
+ | }} | ||
+ | * {{Cyt | ||
+ | | nazwisko = | ||
+ | | imię = | ||
+ | | tytuł = | ||
+ | | url = | ||
+ | | nazwisko r = | ||
+ | | imię r = | ||
+ | | rozdział = | ||
+ | | adres rozdziału = | ||
+ | | wydawca = | ||
+ | | miejsce = | ||
+ | | rok = | ||
+ | | wolumin = | ||
+ | | tom = | ||
+ | | strony = | ||
+ | }} |
Wersja z 10:16, 13 maj 2020
Spis treści
Musztarda – niepospolity kondyment
Keczup – coś w rodzaju kabulu
- How Was Ketchup Invented?
- The Language of Food: Ketchup
- The Cosmopolitan Condiment: An exploration of ketchup’s Chinese origins
- Z reklamy importera towarów brytyjskich: Wallnut Ketchup (1850)
- keczup/kwasób (1885), s. 65, 67
- Z rozmówek polsko-angielskich: Ostrygi pieczone z rajskimi jabłuszkami — fried oysters with ketchup — freijd ejsters uidz keczepp (1903)
- Z reklamy Zakładów Przemysłowych Przetworów Żywnościowych Wincentego Paetza w Poznaniu: wyśmienity sos pomidorowy „Tomato-ketchup” (1935)
Wszystkie mięsiwa przyprawia się jednakowo, do wszystkich dodaje się niesłychane ilości pieprzu i nieodzownego, reklamowanego sosu „Chili” lub „Ketchup”. Gdyby wam nawet podano tak pyszną w zasadzie potrawę jak kaczka pieczona z pomarańczami, dowiecie się o tym, że jest to kaczka, tylko z karty potraw, w smaku kaczka nie będzie się niczym różniła od innych ochłapów tonących w reklamowanych sosach i przyprawach. |
— Kłopoty gastronomiczne w kraju dolara: w Ameryce nie wszystko jest dobre (1935) |
- Ostry sos pomidorowy na zimę, tzw. katsup lub keczup, jest przyprawą nader smaczną i pobudzającą apetyt, i nadaje się doskonale do wszelkiego rodzaju mięs. + przepis (1939)
- Oszczędne konserwowanie jarzyn na zimę, Przepis na catsup (1941)
- Z sosów polecić mogę prawie wcale u nas nieznany „keczup”, coś w rodzaju kabulu. Potem przepis j.w. (gadzinówka z 1942)
- Z Wiadomości Urzędu Patentowego (zastrzeżenie znaku towarowego Heinz): ketchup (rodzaj ostrego sosu) (1947)
- Polski ketchup narodził się w wielkopolskich Pudliszkach
Ilustracje
Bibliografia
- Marie Nadine Antol: The Incredible Secrets of Mustard: The Quintessential Guide to the History, Lore, Varieties, and Healthful Benefits of Mustard, Garden City Park, NY: Avery Publishing Group, 1999
- Demet Güzey: Mustard: A Global History, London: Reaktion Books, 2019
- Terence Scully: The Art of Cookery in the Middle Ages, Woodbridge: The Boydell Press, 2005
- '