Keczup czy musztarda?: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 44: Linia 44:
 
  | miejsce  = Garden City Park, NY
 
  | miejsce  = Garden City Park, NY
 
  | rok      = 1999
 
  | rok      = 1999
  | strony  =  
+
  | url      = https://books.google.pl/books?id=ERAEAAAACAAJ
 
  }}
 
  }}
 
* {{Cyt  
 
* {{Cyt  
Linia 53: Linia 53:
 
  | miejsce  = London
 
  | miejsce  = London
 
  | rok      = 2019
 
  | rok      = 2019
 +
| url      = https://books.google.pl/books?id=4HeqDwAAQBAJ
 
  }}
 
  }}
 
* {{Cyt  
 
* {{Cyt  
Linia 61: Linia 62:
 
  | miejsce  = Woodbridge
 
  | miejsce  = Woodbridge
 
  | rok      = 2005
 
  | rok      = 2005
 +
| url      = https://books.google.pl/books?id=i5h7_HXPHvwC
 
  }}
 
  }}
 
* {{Cyt  
 
* {{Cyt  
  | nazwisko =  
+
  | nazwisko = Smith
  | imię    =  
+
  | imię    = Andrew F.
  | tytuł    =  
+
  | tytuł    = Pure Ketchup: A History of America's National Condiment, with Recipes
  | url      =  
+
| wydawca  = University of South Carolina Press
   | nazwisko r      =  
+
| miejsce  = Columbia, SC
   | imię r          =  
+
| rok      = 1996
   | rozdział        =  
+
  | url      = https://books.google.pl/books?id=hAq_EvcAIW4C
   | adres rozdziału =  
+
}}
  | wydawca  =  
+
* {{Cyt
 +
| nazwisko = Walker
 +
| imię    = Harlan
 +
| tytuł    = Fish: Food from the Waters (Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1997)
 +
   | nazwisko r      = Smith
 +
   | imię r          = Andrew F.
 +
   | rozdział        = From Garum to Ketchup: A Spicy Tale of Two Fish Sauces
 +
   | adres rozdziału = https://www.google.com/books/edition/Fish/mPS0tH02IDUC?hl=en&gbpv=1
 +
  | wydawca  = Prospect Books
 
  | miejsce  =  
 
  | miejsce  =  
  | rok      =  
+
  | rok      = 1998
 
  | wolumin  =  
 
  | wolumin  =  
 
  | tom      =  
 
  | tom      =  
  | strony  =  
+
  | strony  = 299–306
 
  }}
 
  }}

Wersja z 10:26, 13 maj 2020

Musztarda – niepospolity kondyment

Keczup – coś w rodzaju kabulu




Wszystkie mięsiwa przyprawia się jednakowo, do wszystkich dodaje się niesłychane ilości pieprzu i nieodzownego, reklamowanego sosu „Chili” lub „Ketchup”. Gdyby wam nawet podano tak pyszną w zasadzie potrawę jak kaczka pieczona z pomarańczami, dowiecie się o tym, że jest to kaczka, tylko z karty potraw, w smaku kaczka nie będzie się niczym różniła od innych ochłapów tonących w reklamowanych sosach i przyprawach.
Kłopoty gastronomiczne w kraju dolara: w Ameryce nie wszystko jest dobre (1935)

Ilustracje

Bibliografia