Keczup czy musztarda?: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Linia 44: | Linia 44: | ||
| miejsce = Garden City Park, NY | | miejsce = Garden City Park, NY | ||
| rok = 1999 | | rok = 1999 | ||
− | | | + | | url = https://books.google.pl/books?id=ERAEAAAACAAJ |
}} | }} | ||
* {{Cyt | * {{Cyt | ||
Linia 53: | Linia 53: | ||
| miejsce = London | | miejsce = London | ||
| rok = 2019 | | rok = 2019 | ||
+ | | url = https://books.google.pl/books?id=4HeqDwAAQBAJ | ||
}} | }} | ||
* {{Cyt | * {{Cyt | ||
Linia 61: | Linia 62: | ||
| miejsce = Woodbridge | | miejsce = Woodbridge | ||
| rok = 2005 | | rok = 2005 | ||
+ | | url = https://books.google.pl/books?id=i5h7_HXPHvwC | ||
}} | }} | ||
* {{Cyt | * {{Cyt | ||
− | | nazwisko = | + | | nazwisko = Smith |
− | | imię = | + | | imię = Andrew F. |
− | | tytuł = | + | | tytuł = Pure Ketchup: A History of America's National Condiment, with Recipes |
− | | url = | + | | wydawca = University of South Carolina Press |
− | | nazwisko r = | + | | miejsce = Columbia, SC |
− | | imię r = | + | | rok = 1996 |
− | | rozdział = | + | | url = https://books.google.pl/books?id=hAq_EvcAIW4C |
− | | adres rozdziału = | + | }} |
− | | wydawca = | + | * {{Cyt |
+ | | nazwisko = Walker | ||
+ | | imię = Harlan | ||
+ | | tytuł = Fish: Food from the Waters (Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1997) | ||
+ | | nazwisko r = Smith | ||
+ | | imię r = Andrew F. | ||
+ | | rozdział = From Garum to Ketchup: A Spicy Tale of Two Fish Sauces | ||
+ | | adres rozdziału = https://www.google.com/books/edition/Fish/mPS0tH02IDUC?hl=en&gbpv=1 | ||
+ | | wydawca = Prospect Books | ||
| miejsce = | | miejsce = | ||
− | | rok = | + | | rok = 1998 |
| wolumin = | | wolumin = | ||
| tom = | | tom = | ||
− | | strony = | + | | strony = 299–306 |
}} | }} |
Wersja z 10:26, 13 maj 2020
Spis treści
Musztarda – niepospolity kondyment
Keczup – coś w rodzaju kabulu
- How Was Ketchup Invented?
- The Language of Food: Ketchup
- The Cosmopolitan Condiment: An exploration of ketchup’s Chinese origins
- Z reklamy importera towarów brytyjskich: Wallnut Ketchup (1850)
- keczup/kwasób (1885), s. 65, 67
- Z rozmówek polsko-angielskich: Ostrygi pieczone z rajskimi jabłuszkami — fried oysters with ketchup — freijd ejsters uidz keczepp (1903)
- Z reklamy Zakładów Przemysłowych Przetworów Żywnościowych Wincentego Paetza w Poznaniu: wyśmienity sos pomidorowy „Tomato-ketchup” (1935)
Wszystkie mięsiwa przyprawia się jednakowo, do wszystkich dodaje się niesłychane ilości pieprzu i nieodzownego, reklamowanego sosu „Chili” lub „Ketchup”. Gdyby wam nawet podano tak pyszną w zasadzie potrawę jak kaczka pieczona z pomarańczami, dowiecie się o tym, że jest to kaczka, tylko z karty potraw, w smaku kaczka nie będzie się niczym różniła od innych ochłapów tonących w reklamowanych sosach i przyprawach. |
— Kłopoty gastronomiczne w kraju dolara: w Ameryce nie wszystko jest dobre (1935) |
- Ostry sos pomidorowy na zimę, tzw. katsup lub keczup, jest przyprawą nader smaczną i pobudzającą apetyt, i nadaje się doskonale do wszelkiego rodzaju mięs. + przepis (1939)
- Oszczędne konserwowanie jarzyn na zimę, Przepis na catsup (1941)
- Z sosów polecić mogę prawie wcale u nas nieznany „keczup”, coś w rodzaju kabulu. Potem przepis j.w. (gadzinówka z 1942)
- Z Wiadomości Urzędu Patentowego (zastrzeżenie znaku towarowego Heinz): ketchup (rodzaj ostrego sosu) (1947)
- Polski ketchup narodził się w wielkopolskich Pudliszkach
Ilustracje
Bibliografia
- Marie Nadine Antol: The Incredible Secrets of Mustard: The Quintessential Guide to the History, Lore, Varieties, and Healthful Benefits of Mustard, Garden City Park, NY: Avery Publishing Group, 1999
- Demet Güzey: Mustard: A Global History, London: Reaktion Books, 2019
- Terence Scully: The Art of Cookery in the Middle Ages, Woodbridge: The Boydell Press, 2005
- Andrew F. Smith: Pure Ketchup: A History of America's National Condiment, with Recipes, Columbia, SC: University of South Carolina Press, 1996
- Andrew F. Smith: From Garum to Ketchup: A Spicy Tale of Two Fish Sauces, w: Harlan Walker: Fish: Food from the Waters (Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1997), Prospect Books, 1998, s. 299–306