Keczup czy musztarda?: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 68: Linia 68:
 
  | rok      = 2019
 
  | rok      = 2019
 
  | url      = https://books.google.pl/books?id=4HeqDwAAQBAJ
 
  | url      = https://books.google.pl/books?id=4HeqDwAAQBAJ
 +
}}
 +
* {{Cyt
 +
| nazwisko = Lee
 +
| imię    = Cherl-Ho
 +
| nazwisko2= Steinkraus
 +
| imię2    = Keith H.
 +
| nazwisko3= Reilly
 +
| imię3    = P.J. Alan
 +
| tytuł    = Fish Fermentation Technology
 +
  | nazwisko r      = Ishige
 +
  | imię r          = Naomichi
 +
  | rozdział        = Cultural Aspects of Fermented Fish Products in Asia
 +
  | adres rozdziału = https://books.google.pl/books?id=Gt_QnYUQbWcC&lpg=PP1&pg=PA13
 +
| wydawca  = United Nations University Press
 +
| miejsce  = Tokyo – New York – Paris
 +
| rok      = 1993
 +
| strony  = 13–32
 
  }}
 
  }}
 
* {{Cyt  
 
* {{Cyt  

Wersja z 18:49, 13 maj 2020

Musztarda – niepospolity kondyment

Niepospolity condiment, mosztarda, do którychkolwiek potraw będziesz chciał użyć – mięsnych i rybnych, warzonych i pieczonych – której lubo są kilka sposobów. Ja najprzedniejszy sposób położę taki:

Weźmij czarnej gorczycy, utłucz na mąkę a przesiej przez sito. Weźmij gruszek świeżych, upiecz, uwierć w donicy a przez sito przepraw. Weźmij rodzynków drobnych, schędoż, wstaw w winie, warz; uwarzywszy, uwierć w donicy, przez sito przepraw. Włóż to wszystko w jeden garniec i to wino wlej, octem winnym rozpuść, żeby było gładko jako kasza. Nakryj dobrze a postaw w miejscu ciepłym przez trzy dni, potem umieszaj a dawaj na talerz, kiedykolwiek potrzeba. A jeżeli gęsta, możesz octem winnym według potrzeby rozpuścić. Na ten czas, kiedy dawać będziesz, możesz trochę pocukrować na talerzu.

Stanisław Czerniecki: Compendium ferculorum albo Zebranie potraw, Kraków: w drukarni Jerzego i Mikołaja Schedlów, 1682, s. 95

Keczup – coś w rodzaju kabulu

Przybliżony zasięg użycia fermentowanych sosów w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej
  Sos sojowy
  Sos rybny




Wszystkie mięsiwa przyprawia się jednakowo, do wszystkich dodaje się niesłychane ilości pieprzu i nieodzownego, reklamowanego sosu „Chili” lub „Ketchup”. Gdyby wam nawet podano tak pyszną w zasadzie potrawę jak kaczka pieczona z pomarańczami, dowiecie się o tym, że jest to kaczka, tylko z karty potraw, w smaku kaczka nie będzie się niczym różniła od innych ochłapów tonących w reklamowanych sosach i przyprawach.
Kłopoty gastronomiczne w kraju dolara: w Ameryce nie wszystko jest dobre (1935)

Ilustracje

Bibliografia