Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Keczup czy musztarda?

Dodane 2928 bajtów, 23:35, 30 maj 2020
| strony = 116
}}, tłum. własne }}
 
 
{{ Cytat
| Z gorczycy czynią przysmak bardzo osobliwy i zdrowy, którego pospolicie używają przy stole, zwłaszcza czasów zimnych. Ten przysmak zowią właśnie u nas „gorczyczka”, z cudzoziemska „mustarda”, którą każdy według swej woli i upodobania czyni {{...}} Jedni po prostu wiercą nasienie gorczyczyne co najświeższe {{...}}, a uwierciszy go w donicy, winem słodkim a miodem roztwarzają. Drudzy kładą cukier a octem rozpuszczają. Inni skórki pomarańczowe w miodzie przyprawione drobno siekają i w mostardę kładą, które smak osobliwy czynią. Niektórzy z gdulami [t.j. gruszkami] albo z da[k]t[y]lami z skórek i z błonek swych ochędożonymi, jako z pigwami, przyprawują, przydając cynamonu, goździków {{...}}
| źródło = {{Cyt
| nazwisko = Syreński
| imię = Szymon
| tytuł = Zielnik herbarzem z języka łacińskiego zowią
| miejsce = Kraków
| rok = 1613
| strony = 1205
}}; cyt. w: {{Cyt
| nazwisko = Dumanowski
| imię = Jarosław
| tytuł = Staropolskie przepisy kulinarne: Receptury rozproszone z XVI–XVIII w.: Źródła drukowane
| wydawca = Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
| miejsce = Warszawa
| rok = 2016
| strony = 305
}} }}
 
 
{{ Cytat
| rok = 1682
| strony = 95
}} }}
 
 
{{ Cytat
| Weźmij gorczycy czarnej na mąkę utłuczonej, ile chcesz, weźmij gruszek świeżych, upiecz je, zwierć w donicy, przebij przez sito, {{...}} przylej octu winnego mocnego, ile potrzeba, miodowniku utartego, miodu patoki albo cukru według potrzeby, cynamonu, imbiru, goździków po trosze, umieszaj, postaw w cieple przez kilka dni, aby zakisło, potem schowaj i dawaj po trosze do potraw.
| źródło = {{Cyt
| tytuł = Promptuarium medicum empiricum {{...}} z przydatkiem Apteki domowej
| miejsce = Kraków
| rok = 1716
| strony = 249
}}; cyt. w: {{Cyt
| nazwisko = Dumanowski
| imię = Jarosław
| tytuł = Staropolskie przepisy kulinarne: Receptury rozproszone z XVI–XVIII w.: Źródła drukowane
| wydawca = Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
| miejsce = Warszawa
| rok = 2016
| strony = 306
}} }}
 
 
 
* ''Bibacoa''
{{ Cytat
| W dołach wykopanych w ziemi robią [Meksykanie] z kamieni piece, na których, dobrze wypalonych, kładą mięso surowe, to mięso posypują kukurydzą, na to kładą znowu kamienie gorące, z wierzchu ziemią przykładają i tak trzymają póty, aż się wszystko dobrze upiecze.
| źródło = {{Cyt
| tytuł = Doświadczenia w gospodarstwie, ogrodnictwie, rękodziełach, w lekarstwach wiejskich
| miejsce = Warszawa
| rok = 1791
| tom = I
| strony = 9
}}; cyt. w: {{Cyt
| nazwisko = Dumanowski
| imię = Jarosław
| tytuł = Staropolskie przepisy kulinarne: Receptury rozproszone z XVI–XVIII w.: Źródła drukowane
| wydawca = Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
| miejsce = Warszawa
| rok = 2016
| strony = 84
}} }}

Menu nawigacyjne