Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Keczup czy musztarda?

Usunięte 116 bajtów, 15:11, 31 maj 2020
}}, tłum. własne }}
A kiedy musztarda dotarła do Polski? Pewnie też już w średniowieczu, choć pierwsze wzmianki pisane na jej temat pochodzą dopiero z XVII w. Oto co pisał o niej Szymon Syreński, słynny polski lekarz i botanik:
{{ Cytat
}} }}
  {{ Cytat| Niepospolity condimentWidać więc, mosztardaże od początku musztarda istniała u nas w całej gamie odmian, do którychkolwiek potraw będziesz chciał użyć – mięsnych i rybnychpewnie nawet bogatszej niż dzisiejszy wybór: delikatesowa, francuska, warzonych i pieczonych – której lubo są kilka sposobów. Ja najprzedniejszy sposób położę taki: <br>Weźmij czarnej gorczycyrosyjska, utłucz na mąkę a przesiej przez sito. Weźmij gruszek świeżychsarepska, upieczchrzanowa, uwierć w donicy a przez sito przeprawmiodowa. Weźmij rodzynków drobnych, schędożCo prawda, wstaw w winie, warz; uwarzywszy''Compendium ferculorum'' Stanisława Czernieckiego, uwierć w donicyczyli najstarszej wydanej drukiem polskiej książce kucharskiej, przez sito przepraw. Włóż to wszystko w pojawia się tylko jeden garniec i to wino wlej, octem winnym rozpuść, żeby było gładko jako kasza. Nakryj dobrze a postaw w miejscu ciepłym przez trzy dni, potem umieszaj a dawaj przepis na talerzów „niepospolity ''condiment''” (oprócz gorczycy wymaga wina, kiedykolwiek potrzeba. A jeżeli gęstaoctu, możesz octem winnym według potrzeby rozpuścić. Na ten czasgruszek, kiedy dawać będzieszrodzynek i cukru), możesz trochę pocukrować na talerzuale w innych staropolskich poradnikach można znaleźć ich więcej.| źródło = <ref>{{Cyt
| nazwisko = Czerniecki
| imię = Stanisław
| rok = 1682
| strony = 95
}} }}</ref>

Menu nawigacyjne