Jeść zdrowo i z humorem: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{data|?? lipca 2020}} | {{data|?? lipca 2020}} | ||
+ | |||
+ | Czy nasi przodkowie zdrowo się odżywiali? Można raczej założyć, że przynajmniej chcieli się zdrowo odżywiać, bo ludziom od zawsze zależało, żeby być w dobrej formie, i od zarania dziejów wiedzieli, że to, co jedzą, ma wpływ na stan ich zdrowia. Ale czy wiedzieli jak? Czy zdrowe żywienie było w ogóle możliwe w czasach, kiedy nikt jeszcze nie słyszał o kaloriach, witaminach, białkach, węglowodanach, laktozach, glutenach, alergiach i nietolerancjach pokarmowych? | ||
+ | |||
+ | Otóż tak. Tak jak my (czy niektórzy z nas) staramy się zdrowo się odżywiać zgodnie z najnowszymi zaleceniami naukowców, tak i nasi przodkowie stosowali diety zalecane przez naukę, jaka była im wtedy. Choć niekoniecznie najnowszą – jeszcze pięćset lat temu, im nauka była starsza, tym bardziej jej ufano, a pogłębianie wiedzy polegało mniej na nowych odkryciach, a bardziej na „ciągłej i wzniosłej rekapitulacji” (jak to określił brat Jorge w ''Imieniu Róży'' Umberto Eco<ref>Cytat z pamięci</ref>). | ||
== Budowa wszechświata == | == Budowa wszechświata == | ||
Linia 82: | Linia 86: | ||
=== Medycyna chińska === | === Medycyna chińska === | ||
[[File:TMC PL.png|thumb]] | [[File:TMC PL.png|thumb]] | ||
+ | |||
+ | {{Przypisy}} | ||
{{Nawigacja|poprz=Keczup czy musztarda?}} | {{Nawigacja|poprz=Keczup czy musztarda?}} |
Wersja z 21:08, 10 lip 2020
Czy nasi przodkowie zdrowo się odżywiali? Można raczej założyć, że przynajmniej chcieli się zdrowo odżywiać, bo ludziom od zawsze zależało, żeby być w dobrej formie, i od zarania dziejów wiedzieli, że to, co jedzą, ma wpływ na stan ich zdrowia. Ale czy wiedzieli jak? Czy zdrowe żywienie było w ogóle możliwe w czasach, kiedy nikt jeszcze nie słyszał o kaloriach, witaminach, białkach, węglowodanach, laktozach, glutenach, alergiach i nietolerancjach pokarmowych?
Otóż tak. Tak jak my (czy niektórzy z nas) staramy się zdrowo się odżywiać zgodnie z najnowszymi zaleceniami naukowców, tak i nasi przodkowie stosowali diety zalecane przez naukę, jaka była im wtedy. Choć niekoniecznie najnowszą – jeszcze pięćset lat temu, im nauka była starsza, tym bardziej jej ufano, a pogłębianie wiedzy polegało mniej na nowych odkryciach, a bardziej na „ciągłej i wzniosłej rekapitulacji” (jak to określił brat Jorge w Imieniu Róży Umberto Eco[1]).
Budowa wszechświata
Humory i temperamenty
Cztery w ciele człowieczym humory panują: |
— Hieronim Olszowski: Szkoła Salernitańska, Kraków: 1640, s. 33; cyt. w: Andrzej Kuropatnicki: Poradnictwo medyczne w renesansowej Anglii, w: Annales Academiae Medicae Silesiensis, nr 69, Katowice: Śląski Uniwersytet Medyczny, 2015, s. 162 |
Medicine and Society in Early Modern Europe
Dietetyka
- Food and Health in Early Modern Europe: Diet, Medicine and Society, 1450-1800
- The Cambridge World History of Food
- The Four Humors: Eating in the Renaissance
- How ‘Ennobling’ Helped Italian Aristocrats Solve the Problem of Garlic
Dla porównania
Ajurweda
- Dośa (humory):
- वात (vāta), wiatr (powietrze + eter), suchy
- पित्त (pitta), żółć (ogień + woda), gorąca
- कफ (kapha), śluz (woda + ziemia), ciężki
Medycyna chińska
Przypisy
- ↑ Cytat z pamięci
◀️ Poprzedni | 📜 Spis wpisów | Następny ▶️ |
⏮️ Pierwszy | 🎲 Losowy wpis | Najnowszy ⏭️ |