<nomobile>[[File:Leandro Bassano, Banquet Scene.jpg|thumb|— Przecież wiesz, że to ci szkodzi!]]</nomobile>
Czy nasi przodkowie zdrowo się odżywiali? Można raczej założyć, że przynajmniej chcieli się zdrowo odżywiać, bo ludziom od zawsze zależało, żeby być w dobrej formie, i od zarania dziejów wiedzieli, że to, co jedzą, ma wpływ na stan ich zdrowia. Ale czy wiedzieli jak? Czy zdrowe żywienie było w ogóle możliwe w czasach, kiedy nikt jeszcze nie słyszał o kaloriach, witaminach, białkach, węglowodanach, laktozach, glutenach, alergiach i nietolerancjach pokarmowych?
*** z tego samego pie rdzenia<ref>Czyż ten skrót wyrażenia „praindoeuropejski rdzeń” to nie jest najlepsze, co można znaleźć w literaturze dotyczącej językoznawstwa historyczno-porównawczego?</ref> co polski „wiatr”
** पित्त (''pitta''), żółć (ogień + woda), gorąca
** कफ (''kapha''), śluz (woda + ziemia), ciężki
=== Medycyna chińska ===
[[File:TMC PL.png|thumb]]
-->
{{Przypisy}}
== Bibliografia ==
==== Medycyna humoralna ====
* {{Cyt
| nazwisko = Dumanowski
| miejsce = Warszawa
| rok = 2019
}}
==== Tradycyjna medycyna chińska ====
Podziękowania dla dr Guty Kulczyckiej za pomoc w doborze literatury z tej dziedziny.
* {{Cyt
| nazwisko = Montakab
| imię = Hamid
| inni = tłum. Marta Nizioł-Wojniusz, Michał Iwanicki
| tytuł = Medycyna chińska w praktyce: Teoria, diagnostyka i terapia w rozumieniu zachodnim
| wydawca = Galaktyka
| miejsce = Łódź
| rok = 2017
}}
* {{Cyt
| nazwisko = Temelie
| imię = Barbara
| nazwisko2= Trebuth
| imię2 = Beatrice
| inni = tłum. Anna Krochmal, Tomasz Twardowski
| tytuł = Gotowanie według Pięciu Przemian: 184 przepisy dla wzmocnienia duszy i ciała