Jeść zdrowo i z humorem: Jak to się robi w Azji: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
↑ Czyż ten skrót wyrażenia „praindoeuropejski rdzeń” to nie jest najlepsze, co można znaleźć w literaturze dotyczącej językoznawstwa historyczno-porównawczego?
(Utworzono nową stronę "== Ajurweda == thumb * ''Dośa'' (humory): ** वात (''vāta''), wiatr (powietrze + eter), suchy *** z tego samego pie rdzenia<ref>Czyż te...") |
|||
Linia 7: | Linia 7: | ||
** पित्त (''pitta''), żółć (ogień + woda), gorąca | ** पित्त (''pitta''), żółć (ogień + woda), gorąca | ||
** कफ (''kapha''), śluz (woda + ziemia), ciężki | ** कफ (''kapha''), śluz (woda + ziemia), ciężki | ||
+ | |||
+ | * [https://www.google.com/books/edition/Ayurvedic_Healing/JlTm_7v9Y1UC David Frawley, Ayurvedic Healing: A Comprehensive Guide] | ||
+ | * [https://www.google.com/books/edition/Diet_and_Health_through_Ayurveda/pYseAgAAQBAJ Vaidya Suresh Chaturvedi, Diet and Health through Ayurveda: Health Guides] | ||
+ | * [https://www.google.com/books/edition/Ayurvedic_Healing_Cuisine/Gp3vyt9pTaAC Harish Johari, Ayurvedic Healing Cuisine] | ||
+ | * [https://www.google.com/books/edition/The_Ayurvedic_Cookbook/mgQDDWVfG2cC Urmila Desai, The Ayurvedic Cookbook: A Personalized Guide to Good Nutrition and Health] | ||
+ | * [https://www.google.com/books/edition/Ayurvedic_Cooking_for_Self_healing/Cj0_yd7lxBgC Usha Lad, Vasant Lad, Ayurvedic Cooking for Self-healing] | ||
== Medycyna chińska == | == Medycyna chińska == |
Wersja z 23:48, 4 paź 2020
Ajurweda
- Dośa (humory):
- वात (vāta), wiatr (powietrze + eter), suchy
- z tego samego pie rdzenia[1] co polski „wiatr”
- पित्त (pitta), żółć (ogień + woda), gorąca
- कफ (kapha), śluz (woda + ziemia), ciężki
- वात (vāta), wiatr (powietrze + eter), suchy
- David Frawley, Ayurvedic Healing: A Comprehensive Guide
- Vaidya Suresh Chaturvedi, Diet and Health through Ayurveda: Health Guides
- Harish Johari, Ayurvedic Healing Cuisine
- Urmila Desai, The Ayurvedic Cookbook: A Personalized Guide to Good Nutrition and Health
- Usha Lad, Vasant Lad, Ayurvedic Cooking for Self-healing
Medycyna chińska
Bibliografia
Podziękowania dla dr Guty Kulczyckiej za pomoc w doborze literatury z tej dziedziny.
- Hamid Montakab: Medycyna chińska w praktyce: Teoria, diagnostyka i terapia w rozumieniu zachodnim, tłum. Marta Nizioł-Wojniusz, Michał Iwanicki, Łódź: Galaktyka, 2017
- Barbara Temelie, Beatrice Trebuth: Gotowanie według Pięciu Przemian: 184 przepisy dla wzmocnienia duszy i ciała, tłum. Anna Krochmal, Tomasz Twardowski, Gdańsk: Czerwony Słoń, 2007