Jeść zdrowo i z humorem: Jak to się robi w Azji: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
↑ Czyż ten skrót wyrażenia „praindoeuropejski rdzeń” to nie jest najlepsze, co można znaleźć w literaturze dotyczącej językoznawstwa historyczno-porównawczego?
m (Kpalion przeniósł stronę Szkic:Jeść zdrowo i z humorem, ale po azjatycku do Szkic:Jeść zdrowo i z humorem: Jak to się robi w Azji) |
|
(Brak różnic)
|
Wersja z 19:01, 5 paź 2020
Ajurweda
- Dośa (humory):
- वात (vāta), wiatr (powietrze + eter), suchy
- z tego samego pie rdzenia[1] co polski „wiatr”
- पित्त (pitta), żółć (ogień + woda), gorąca
- कफ (kapha), śluz (woda + ziemia), ciężki
- वात (vāta), wiatr (powietrze + eter), suchy
- David Frawley, Ayurvedic Healing: A Comprehensive Guide
- Vaidya Suresh Chaturvedi, Diet and Health through Ayurveda: Health Guides
- Harish Johari, Ayurvedic Healing Cuisine
- Urmila Desai, The Ayurvedic Cookbook: A Personalized Guide to Good Nutrition and Health
- Usha Lad, Vasant Lad, Ayurvedic Cooking for Self-healing
- Amadea Morningstar, Ayurvedic Cooking for Westerners: Familiar Western Food Prepared with Ayurvedic Principles
Medycyna chińska
Bibliografia
Podziękowania dla dr Guty Kulczyckiej za pomoc w doborze literatury z tej dziedziny.
- Hamid Montakab: Medycyna chińska w praktyce: Teoria, diagnostyka i terapia w rozumieniu zachodnim, tłum. Marta Nizioł-Wojniusz, Michał Iwanicki, Łódź: Galaktyka, 2017
- Barbara Temelie, Beatrice Trebuth: Gotowanie według Pięciu Przemian: 184 przepisy dla wzmocnienia duszy i ciała, tłum. Anna Krochmal, Tomasz Twardowski, Gdańsk: Czerwony Słoń, 2007