Z wizytą w Soplicowie: Bigosu smak przedziwny: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 17: | Linia 17: | ||
* Prus, przepis | * Prus, przepis | ||
− | == | + | == Bigos ciężkostrawny == |
* Kamiński | * Kamiński | ||
* Ejsmont | * Ejsmont | ||
Linia 23: | Linia 23: | ||
* Makuszyński, szatan | * Makuszyński, szatan | ||
− | == | + | == Bigos narodowy == |
* Makuszyński, ozór po polsku | * Makuszyński, ozór po polsku | ||
* Piłsudski, konstytucja | * Piłsudski, konstytucja | ||
* Bryll, Co o bigosie pisać narodowym? (parafraza Norwida) | * Bryll, Co o bigosie pisać narodowym? (parafraza Norwida) | ||
− | + | == Przepis == | |
+ | {{cytat | ||
+ | | <poem>Trzeba garnek wziąć. | ||
+ | Dość duży. | ||
+ | Tak nas uczy doświadczenie. | ||
+ | W trakcie bowiem gotowania | ||
+ | I ciągłego próbowania | ||
+ | Bigos kurczy się szalenie. | ||
+ | |||
+ | W ten to garnek | ||
+ | (Jak od dziecka w nas wpajano) | ||
+ | Kilka kapust daje się: | ||
+ | Więc krojona prosto z główki, | ||
+ | Więc kiszona, | ||
+ | Tudzież pasteryzowana. | ||
+ | (Ta ostatnia to są nasze kapuściane głowy, | ||
+ | Co niestety w tej postaci tylko idą jako towar eksportowy). | ||
+ | |||
+ | Co tam mamy z resztek mięsa ładujemy w tę kapustę, | ||
+ | Byle nie ogryzki jakieś, | ||
+ | No i byle nie za tłuste. | ||
+ | |||
+ | Na przyprawy kolej: | ||
+ | Trochę trzeba wrzucić w tę kapustę angielskiego ziela, | ||
+ | Liść laurowy vel bobkowy, | ||
+ | Jałowcowych jagód (jak mawiano dawniej) małowiela, | ||
+ | Grzybów, co nadadzą bigosowi taki bukiet aromatów, | ||
+ | Że na zapach, to wysiada przy bigosie każdy bukiet kwiatów. | ||
+ | W końcu śliw suszonych parę wrzućmy w pary kłęby, | ||
+ | Pestki przedtem usunąwszy. | ||
+ | Ze względu na zęby. | ||
+ | |||
+ | Gotujemy jak najdłużej. | ||
+ | Tydzień, a czasami nawet dwa. | ||
+ | Kto cierpliwszy ten, rzecz jasna, wiele lepszy bigos ma. | ||
+ | Dobry jestem człowiek wiec i tego nie ominę, | ||
+ | Że w ostatniej fazie, | ||
+ | To czerwonym trzeba bigos podlać winem. | ||
+ | |||
+ | Teraz bigos co to jest, jak sądzę, wiecie. | ||
+ | To jest właśnie to, co wszyscy o zimowej porze roku jecie. | ||
+ | |||
+ | Oraz to, co aktualnie dzieje się na świecie.</poem> | ||
+ | | źródło = Kern, Ludwik Jerzy, ''Bigos'' | ||
+ | }} | ||
{{Nawigacja|poprz=Prawdziwy staropolski bigos}} | {{Nawigacja|poprz=Prawdziwy staropolski bigos}} |
Wersja z 16:32, 29 sty 2019
Bigos – to potrawa! |
— Pol, Wincenty, Przypowieści pana Wełdysza |
- Pan Tadeusz
- Sienkiewicz, kapuściane głowy
- W. Potocki, kapusta z bigosem
Bigos hultajski
- Kitowicz, bigos hultajski
- Witwicki, barszcz z bigosem
- Szczeniowski, bigos hultajski czyli bzdurstwa
- Prus, przepis
Bigos ciężkostrawny
- Kamiński
- Ejsmont
- Hašek
- Makuszyński, szatan
Bigos narodowy
- Makuszyński, ozór po polsku
- Piłsudski, konstytucja
- Bryll, Co o bigosie pisać narodowym? (parafraza Norwida)
Przepis
Trzeba garnek wziąć. |
— Kern, Ludwik Jerzy, Bigos |
◀️ Poprzedni | 📜 Spis wpisów | Następny ▶️ |
⏮️ Pierwszy | 🎲 Losowy wpis | Najnowszy ⏭️ |