Z wizytą w Soplicowie: Bigosu smak przedziwny: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 30: | Linia 30: | ||
== Przepis == | == Przepis == | ||
+ | Dorsz marynowany w maślance z przyprawami: | ||
+ | * kmin | ||
+ | * goździki | ||
+ | * pieprz | ||
+ | * szafran | ||
+ | |||
+ | Kapusta duszona z dodatkami: | ||
+ | * pieprz | ||
+ | * ziele ang. | ||
+ | * liście laur. | ||
+ | * majeranek | ||
+ | * jałowiec | ||
+ | * papryka wędzona | ||
+ | * grzyby | ||
+ | * śliwki susz. | ||
+ | * cebula | ||
+ | * miód | ||
+ | * wino | ||
+ | * przecier pomid. | ||
+ | |||
+ | |||
{{cytat | {{cytat | ||
| <poem>Trzeba garnek wziąć. | | <poem>Trzeba garnek wziąć. |
Wersja z 12:55, 2 lut 2019
Bigos – to potrawa! |
— Pol, Wincenty (1876), Przypowieści pana Wełdysza w: Dzieła Wincentego Pola wierszem i prozą, t. V, nakładem F.H. Richtera, Lwów, s. 360 |
- Pan Tadeusz
- o polowaniach
- Sienkiewicz, kapuściane głowy
- W. Potocki, kapusta z bigosem
Bigos hultajski
- Kitowicz, bigos hultajski
- Witwicki, barszcz z bigosem
- Szczeniowski, bigos hultajski czyli bzdurstwa
- Prus, przepis
Bigos ciężkostrawny
- Kamiński
- Ejsmont
- Hašek
- Makuszyński, szatan
Bigos narodowy
- Makuszyński, ozór po polsku
- Piłsudski, konstytucja
- Bryll, Co o bigosie pisać narodowym? (parafraza Norwida)
Przepis
Dorsz marynowany w maślance z przyprawami:
- kmin
- goździki
- pieprz
- szafran
Kapusta duszona z dodatkami:
- pieprz
- ziele ang.
- liście laur.
- majeranek
- jałowiec
- papryka wędzona
- grzyby
- śliwki susz.
- cebula
- miód
- wino
- przecier pomid.
Trzeba garnek wziąć. |
— Kern, Ludwik Jerzy (1996), Bigos, Przekrój nr 2686 (50/1996), s. 42 |
◀️ Poprzedni | 📜 Spis wpisów | Następny ▶️ |
⏮️ Pierwszy | 🎲 Losowy wpis | Najnowszy ⏭️ |