Z wizytą w Soplicowie: Bigosu smak przedziwny: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 17: | Linia 17: | ||
* Szczeniowski, bigos hultajski czyli bzdurstwa | * Szczeniowski, bigos hultajski czyli bzdurstwa | ||
* Prus, przepis | * Prus, przepis | ||
+ | |||
+ | == Bigos z trzykrotnym wiwatem == | ||
+ | * Kasprzyk | ||
+ | * Steifer | ||
+ | * Mickiewicz | ||
== Bigos ciężkostrawny == | == Bigos ciężkostrawny == |
Wersja z 11:33, 13 lut 2019
Bigos – to potrawa! |
— Pol, Wincenty (1876), Przypowieści pana Wełdysza w: Dzieła Wincentego Pola wierszem i prozą, t. V, nakładem F.H. Richtera, Lwów, s. 360 |
- Pan Tadeusz
- o polowaniach
- Sienkiewicz, kapuściane głowy
- W. Potocki, kapusta z bigosem
Bigos hultajski
- Kitowicz, bigos hultajski
- Witwicki, barszcz z bigosem
- Szczeniowski, bigos hultajski czyli bzdurstwa
- Prus, przepis
Bigos z trzykrotnym wiwatem
- Kasprzyk
- Steifer
- Mickiewicz
Bigos ciężkostrawny
- Kamiński
- Ejsmont
- Hašek
- Makuszyński, szatan
Bigos narodowy
- Makuszyński, ozór po polsku
- Piłsudski, konstytucja
- Bryll, Co o bigosie pisać narodowym? (parafraza Norwida)
Przepis
Dorsz marynowany w maślance z przyprawami:
- kmin
- goździki
- pieprz
- szafran
Kapusta duszona z dodatkami:
- pieprz
- ziele ang.
- liście laur.
- majeranek
- jałowiec
- papryka wędzona
- grzyby
- śliwki susz.
- cebula
- miód
- wino
- przecier pomid.
Trzeba garnek wziąć. |
— Kern, Ludwik Jerzy (1996), Bigos, Przekrój nr 2686 (50/1996), s. 42 |
◀️ Poprzedni | 📜 Spis wpisów | Następny ▶️ |
⏮️ Pierwszy | 🎲 Losowy wpis | Najnowszy ⏭️ |