Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 2158 bajtów, 01:36, 25 lis 2023
| [[File:Mirosław Żuławski.jpg|100px|Mirosław Żuławski]] || style=text-align:left | '''[https://pl.wikipedia.org/wiki/Mirosław_Żuławski Mirosław Żuławski]'''<br>(1913--1995) || Pisarz, dyplomata, reprezentant Polski w Unesco
|}
 
== Dygresja druga: Przypkowska zupa cebulowa ==
{{ Cytat
| Przypkowska zupa cebulowa (pod tą nazwą spopularyzowana już wśród smakoszy Paryża, a nawet serwowana w najlepszej restauracji Madrytu, od pokoleń tradycyjnie podawana w rodzinie Przypkowskich. Posiadając wszelkie cechy staropolskiej kuchni, nie figuruje jednak w drukowanych książkach kucharskich). Półtora litra chudego rosołu wołowego, 6 dużych słodkich cebul (jeżeli cebule zbyt ostre, zupa wymaga lekkiego przysłodzenia), 6 kromek żytniego ciemnego razowego chleba, 30 do 40&nbsp;g masła i do smaku: gałka muszkatołowa, imbir, goździki korzenne, pieprz, sól i o ile można curry, która przecież wreszcie do Polski dociera! Cebule w cienkich plastrach przysmażyć na maśle na złoto, kromki chleba zaś osobno przysmażyć na chrupiąco, pokruszyć i razem z cebulą rozgotować w rosole, przetrzeć przez gęste sito, dodać korzeni do smaku indywidualnego i o ile przy tym ostygła – podgrzać przed podaniem w głębokich czarkach, z kruchymi ciasteczkami. Aleksander Dumas w swych gastronomicznych rozważaniach podaje anegdotę, jak Stanisław Leszczyński spóźnił się o dwa dni na przyjęcie do królowej córki w Wersalu, przyrządzając na ten polski sposób doskonałą francuską zupę cebulową, jaką mu w gospodzie po drodze podali.
| źródło = {{Cyt
| nazwisko = Berezowska
| imię = Maja
| nazwisko2= Przypkowska
| imię2 = Stefania
| nazwisko3= Przypkowski
| imię3 = Tadeusz
| nazwisko4= Samozwaniec
| imię4 = Magdalena
| tytuł = Łyżka za cholewą, a widelec na stole: mała kulinarna silva rerum
| nazwisko r = Przypkowska
| imię r = Stefania
| rozdział = Garść kulinarnych polskich przepisów
| wydawca = Wydawnictwo Literackie
| miejsce = Kraków
| rok = 1977
| strony = 83
}} }}
 
<gallery>
File:Maja Berezowska, Stanisław Leszczyński gotuje zupę.JPG|Król Stanisław Leszczyński doprawia zupę cebulową.<br>{{small|Mal. Maja Berezowska (1970)}}
File:Zupa cebulowa przypkowska.jpg|Przypkowska zupa cebulowa.<br>{{small|Ryt. Tadeusz Przypkowski}}
</gallery>
== Kawalerowie orderu ==

Menu nawigacyjne