Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Gastronomiczny Order Pomiana

Rozmiar się nie zmienił, 21 maja
}}</ref>
|-
| [[File:Henry Clos-Jouve.jpg|100px|Henry Clos-Jouve]] || '''Henry Clos-Jouve''' (1908--1981) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Współzałożyciel Akademii Rabelais'go (''Académie Rabelais''),[https://academie-rabelais.fr/membres/] przewodniczący stowarzyszenia Kronikarzy Gastronomii i Turystyki (''Chroniqueurs de la Gastronomie et du Tourisme''), pierwszy organizator konkursu na najlepszego somelliera sommeliera Francji,[https://www.sommelier-paris.org/les_origines_de_lassociation/] współzałożyciel Przyjacielskiego Stowarzyszenia Miłośników Autentycznej Kiełbaski Andouillette (''Association Amicale des Amateurs d'Andouillette Authentique'')[https://en.gastronomiac.com/chefs_metiers_bouche/clos-jouve-henri-belin-dit-henry/] (Nowicki, s. 13)
|-
| [[File:Stanisław Cuper.jpg|100px|Stanisław Cuper]] || '''Stanisław Cuper''' || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || Szef kuchni w restauracji Ratuszowej z Szydłowcu, gdzie funkcjonowała salka dla vipów zwana Cyrankiewiczówką i gdzie podawano jego specjalność, czyli karpia w śmietanie. Później karierę gastronomiczną kontynuował w warszawskiej Polonii i wreszcie w Wenecji. (Nowicki, s. 13; [https://www.facebook.com/NaszSzydlowiec/posts/ju%C5%BC-kilka-razy-pytali%C5%9Bmy-was-o-zdj%C4%99cia-dawnej-restauracji-biesiada-kt%C3%B3ra-mie%C5%9Bci%C5%82/1013082440457755/])

Menu nawigacyjne