Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 9 bajtów, 26 maja
{| class=wikitable
|+ Kawalerowie orderu Pomiana
! Wizerunek !! Imię i nazwisko<br>(ur. -- zm.) !! Kraj zamieszkania[[#uwaga|*]] !! Opis
|-
| [[File:Ang Kim Khoan.JPG|100px|Ang Kim Khoan]] || style=text-align:left | '''Ang Kim Khoan'''{{czyt|Ang Kim Khoan}}<br>(1910–1978) || [[Plik:KHM.png|23px|]] {{small|Kambodża}} || Hotelarz, minister turystyki Kambodży,<ref>{{Cyt
}}</ref>
|-
| [[File:Jean-Dominique Arnaboldi.JPG|100px|Karykatura Jean-Dominique'a Arnaboldiego]] || style=text-align:left | '''Jean-Dominique Arnaboldi'''{{czyt|Jean-Dominique Arnaboldi}}<br>(1919--19741919–1974)<ref>{{Cyt
| tytuł = Généafrance
| rozdział = Jean Dominique Arnaboldi&nbsp;: Base de données des décès de l'insee
}}</ref>
|-
| [[File:Gian Giuseppe Brenna.jpg|100px|Gian Giuseppe Brenna]] || style=text-align:left | '''Gian Giuseppe Brenna'''{{czyt|Gian Giuseppe Brenna}}<br>(1920--20061920–2006) || [[Plik:ITA.png|23px|]] {{small|Włochy}} || Dentysta, z zamiłowania gastronom, delegat prowincji Como w Lombardii do Włoskiej Akademii Kulinarnej (''Accademia Italiana della Cucina'')<ref>{{Cyt
| tytuł = Espansione TV
| nazwisko r = Bambace
}}</ref>
|-
| [[File:Henry Clos-Jouve.jpg|100px|Henry Clos-Jouve]] || '''Henry Clos-Jouve''' (1908--19811908–1981) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Współzałożyciel Akademii Rabelais'go (''Académie Rabelais''),[https://academie-rabelais.fr/membres/] przewodniczący stowarzyszenia Kronikarzy Gastronomii i Turystyki (''Chroniqueurs de la Gastronomie et du Tourisme''), pierwszy organizator konkursu na najlepszego sommeliera Francji,[https://www.sommelier-paris.org/les_origines_de_lassociation/] współzałożyciel Przyjacielskiego Towarzystwa Miłośników Autentycznej Kiełbaski Andouillette (''Association Amicale des Amateurs d'Andouillette Authentique'')[https://en.gastronomiac.com/chefs_metiers_bouche/clos-jouve-henri-belin-dit-henry/] (Nowicki, s. 13)
|-
| [[File:Stanisław Cuper.jpg|100px|Stanisław Cuper]] || '''Stanisław Cuper''' || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || Szef kuchni w restauracji Ratuszowej z Szydłowcu, gdzie funkcjonowała salka dla vipów zwana Cyrankiewiczówką i gdzie podawano jego specjalność, czyli karpia w śmietanie. Później karierę gastronomiczną kontynuował w warszawskiej Polonii i wreszcie w Wenecji. (Nowicki, s. 13; [https://www.facebook.com/NaszSzydlowiec/posts/ju%C5%BC-kilka-razy-pytali%C5%9Bmy-was-o-zdj%C4%99cia-dawnej-restauracji-biesiada-kt%C3%B3ra-mie%C5%9Bci%C5%82/1013082440457755/])
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''André Hurtrel'''{{czyt|André Hurtrel}}<br>(1917--19951917–1995) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Dziennikarz, założyciel Krajowego Związku Rzeczników Prasowych, prezes Narodowego Komitetu Gastronomicznego (''Comité National de la Gastronomie''), przewodniczący ''jury'' turnieju o Złotą Patelnię.<ref>{{Cyt
| tytuł = Souillas.net
| rozdział = Le Souillagais Pierre Arnal «&nbsp;Poêle d’Or&nbsp;» 1969
}}</ref>
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || '''Kazimierz Jaroszyński'''<br>(1931--20131931–2013) || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || szef kuchni w hotelu Europejskim i w Spatifie (Nowicki, s. 15)
|-
| [[File:Stanisław Kozioł.JPG|100px|Stanisław Kozioł]] || style=text-align:left | '''Stanisław Kozioł'''<br>(1899--1974) || [[Plik:GBR.png|23px|]] {{small|W.&nbsp;Brytania}} || Właściciel londyńskiej restauracji ''Lucullus''<ref>{{Cyt
| rok = 2014
| tom = X
| strony = 80--81 80–81 (przypis 45)
}}</ref>
|-
}}</ref> Po II wojnie światowej szef kuchni w Grand Hotelu w Sopocie oraz w ośrodku konferencyjno-wypoczynkowym Polskiej Akademii Nauk w pałacu w Jabłonnie.<ref>Biogram dołączony do listy odznaczonych orderem Pomiana, Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie</ref>
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''Édouard Longue'''{{czyt|Édouard Longue}}<br>(1908--19891908–1989)<ref> {{Cyt
| tytuł = Acte Décès
| rozdział = Acte de décès à Paris 18e arrondissement (75018) pour l'année 1989
}}</ref><br>Związków z gastronomią nie udało mi się ustalić.
|-
| [[File:Roger Roucou.jpg|100px|Roger Roucou]] || style=text-align:left | '''Roger Roucou'''{{czyt|Roger Roucou}}<br>(1921--20121921–2012) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Właściciel lugduńskiej restauracji ''La Mère Guy'', w latach 1983--87 prezes stowarzyszenia Białych Czapek Lugduńskich (''Toques Blanches Lyonnaises''),<ref>{{Cyt
| inni = red. Hervé Bal
| tytuł = Guide Toques Blanches Lyonnaises 2021

Menu nawigacyjne