== Potrawa pierwsza: Czy Pożerski pożerskie pożerał kotlety? ==
Dziennikarz kulinarny Jan Kalkowski pisał w ''Przekroju'', iż Pożerski był wynalazcą kotleta Pożerskiego.<ref>{{Cyt
| tytuł = Przekrój
| nazwisko r = Kalkowski
| imię r = Jan
| rozdział = Dwa Pomiany
| adres rozdziału = https://przekroj.pl/archiwum/artykuly/29793
| miejsce = Kraków
| rok = 1969
| wolumin = nr 1268
| strony = 1--2
}}</ref> Informację tę w artykule o Pożerskim powtarza nawet ''Polski Słownik Biograficzny''.
{{ Cytat
| Na kotlety używa się tylko mięso [pulard] z piersi, dlatego najoszczędniej jest kupować w jatkach koszernych same piersi. Odjąć każdą połowę piersi od kości wraz ze skrzydełkiem, kostkę oskrobać jak przy kotlecie cielęcym, a mięso wyżyłować, zdjąć z niego skórkę, posolić i zbić cienko pałką. {{...}} Posmarować każdy [kotlet] w środku farszem ze zmielonej cielęciny ze szpikiem wymieszanej z żółtkiem, złożyć kotlet we dwoje, zawinąć brzegi, posmarować rozbitym jajkiem, obsypać mąką wymieszaną na wpół z przesianą mąką i smażyć na sklarowanym maśle. Gdy się ładnie obrumienią, wstawić je jeszcze do pieca na pięć minut, aby w środku doszły, a wydając skropić cytryną i podlać mocnym bulionem. Podać do nich kalafiory, zielony groszek lub purée z pieczarek albo kasztanów.