Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 29 bajtów, 28 maja
brak opisu edycji
W przeciwieństwie do wcześniejszych kuchennych autorytetów, Pomiane nie pisał dla wielkich szefów kuchni, których ambicją było wznoszenie się na wyżyny kunsztu kulinanego i tworzenie uczt godnych monarchów i arystokratów. Jego adresatkami były zwykłe gospodynie domowe, które chciały gotować zdrowo, tanio i do tego smacznie, i jeszcze mieć czas na inne zajęcia. Nowatorskie podejście widać już w samych tytułach jego książek: ''La cuisine en six leçons'' (''Nauka przyrządzania potraw w sześciu lekcjach'') czy ''La cuisine en dix minutes'' (''Kuchnia dziesięciominutowa''). Starej daty mistrzowie garnka i patelni musieli łapać się za głowy czytając, że codzienna kolacja nie musi koniecznie zawierać jednego dania mięsnego i jednego rybnego.
Mimo iż Pożerski działał we Francji i rewolucjonizował kuchnię na początku XX wieku, to czynił to w wyniesionym z domu poetyckim, romantyczno-sarmackim stylu. Jeśli na przykład w przepisie kazał wziąć pęczek zielonej pietruszki, to precyzował, że ma być wielkości bukiecika fiołków. <ref>{{Cyt | tytuł = Gastronomica | nazwisko r = McArthur | imię r = Margaret | rozdział = Desperately Seeking Edouard: A Passion for de Pomiane | adres rozdziału = https://www.jstor.org/stable/10.1525/gfc.2004.4.4.62 | wydawca = University of California Press | rok = 2004 | wolumin = Vol. 4, No. 4 | strony = 62 }}</ref> Ze swą łysą głową i sumiastym, siwym wąsem sam zresztą wyglądał jak Gerwazy Rębajło z ilustracji Michała Elwira Andriollego do ''Pana Tadeusza''. I nie był to przypadek, bowiem jego ojciec, do którego sam z wiekiem się upodabniał, przyjaźnił się z Andriollim, który brał go za wzór mickiewiczowskiego szlachcica.<ref>{{Cyt | tytuł = Studia Polonijne | nazwisko r = PietrzkiewiczDo francuskiej kuchni przemycał Pomiane | imię r = Dorota | rozdział = Francusko-polskie akcenty, napisał zresztą całą książkę, mającą przybliżyć Francuzom polskie potrawy i zwyczaje kulinarneżycie Edwarda Aleksandra Pożerskiego | adres rozdziału = https: ''La Cuisine Polonaise vue des bords de la Seine'' (''Kuchnia polska widziana znad Sekwany'')//ojs. W domu chętnie raczył swoich gości ,,polskimi obiadkami", na które mogły się składać na przykład: ,,kieliszek autentycznej żubrowki i kawałek suchej kiełbasy" jako ''apéritif'', mięso z kaszą tatarczaną i sosem zaprawionym koniakiem albo krokiety ze świeżymi truskawkamitnkul. Herbatę zaś parzył w starym samowarze, z którego jego ojciec pił jeszcze na zesłaniu w Rosji razem z Fiodorem Dostojewskimpl/index. php/sp/article/download/14408/14078/ | wydawca = Towarzystwo Naukowe {{small|KUL}} i Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II | rok = 2020 | tom = 41 | strony = 89 }}</ref>
* [https://www.ipsb.nina.gov.pl/a/biografia/edward-aleksander-pozerski?print IPSB]* [https://ojs.tnkul.pl/index.php/sp/article/download/14408/14078/ Francusko-Do francuskiej kuchni przemycał Pomiane polskie akcenty, napisał zresztą całą książkę, mającą przybliżyć Francuzom polskie życie Edwarda Aleksandra Pożerskiego]* [httpspotrawy i zwyczaje kulinarne://culture''La Cuisine Polonaise vue des bords de la Seine'' (''Kuchnia polska widziana znad Sekwany'').pl/pl/artykul/o-alibabie-i-pomianie-czyli-polakach-ktorzy-mieszali-we-francuskiej-gastronomii O Alibabie i PomianieW domu chętnie raczył swoich gości ,, czyli Polakachpolskimi obiadkami", którzy mieszali we francuskiej gastronomii]* [httpsna które mogły się składać na przykład://www,,kieliszek autentycznej żubrowki i kawałek suchej kiełbasy" jako ''apéritif'', mięso z kaszą tatarczaną i sosem zaprawionym koniakiem albo krokiety ze świeżymi truskawkami.jstor<ref>''Ibid.org/stable/10.1525/gfc.2004.4.4'', s.62 Desperately Seeking Edouard: A Passion for de Pomiane]* [https://www.amazon.com/Cooking82-Pomiane-Edouard83</dp/1897959648 Cooking With Pomiane] * [https://docplayerref> Herbatę zaś parzył w starym samowarze, z którego jego ojciec pił jeszcze na zesłaniu w Rosji razem z Fiodorem Dostojewskim.fr/210415603-Pourquoi-la-cuisine-n-est-pas-une-science.html Pourquoi la cuisine n’est pas une science ?] (O Pomianie)* [[Szkic:Notatki#Kuchnia_polska_widziana_znad_Sekwany|Kuchnia polska widziana znad Sekwany]] <galleryref>File:Herb Pomian 1''Ibid.'', s.jpg|Herb Pomian89</galleryref>
== Potrawa pierwsza: Czy Pożerski pożerskie pożerał kotlety? ==
| data = 3 listopada 2006
}} }}
 
<gallery>
File:Herb Pomian 1.jpg|Herb Pomian
</gallery>
=== Pierwsza sztuka świata ===

Menu nawigacyjne