15 kwietnia 2019 r.

Stanisław Leszczyński i czterdziestu rozbójników: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 88: Linia 88:
 
File:Colin Stanislas Ier.jpg|Stanisław Leszczyński, król polski, książę Lotaryngii i Baru
 
File:Colin Stanislas Ier.jpg|Stanisław Leszczyński, król polski, książę Lotaryngii i Baru
 
File:Baba au rhum chez roi Stanislas.jpg|Babka rumowa spożywana na dworze króla Stanisława w Lunéville. Kadr z filmu Arnauda Sélignaca pt. ''Divine Émilie''
 
File:Baba au rhum chez roi Stanislas.jpg|Babka rumowa spożywana na dworze króla Stanisława w Lunéville. Kadr z filmu Arnauda Sélignaca pt. ''Divine Émilie''
 +
File:Nos petits Alsaciens chez eux; notes et souvenirs d'artiste, par P. Kauffmann; (1918) (14566626019).jpg|Dziewczynki w strojach alzackich niosące kugelhupf z okazji święta Trzech Króli (1918)
 
File:Stohrer Paris.jpg|Wnętrze ciastkarni Stohrer w Paryżu
 
File:Stohrer Paris.jpg|Wnętrze ciastkarni Stohrer w Paryżu
 
File:Baba zwyczajna.jpg|Baba zwyczajna<br />Ze zbiorku przepisów na ciasta wydanego po polsku w latach 30. przez zakłady Dr. Oetkera w Oliwie (Wolne Miasto Gdańsk)
 
File:Baba zwyczajna.jpg|Baba zwyczajna<br />Ze zbiorku przepisów na ciasta wydanego po polsku w latach 30. przez zakłady Dr. Oetkera w Oliwie (Wolne Miasto Gdańsk)
 
File:Baba czekoladowa.jpg|Baba zwyczajna<br />Ta fabryka Dr. Oetkera w Oliwie nadal działa i rozwiewa po okolicy charakterystyczny słodkawy zapach mleka w proszku. Wiem, bo mieszkam 400 m od niej.
 
File:Baba czekoladowa.jpg|Baba zwyczajna<br />Ta fabryka Dr. Oetkera w Oliwie nadal działa i rozwiewa po okolicy charakterystyczny słodkawy zapach mleka w proszku. Wiem, bo mieszkam 400 m od niej.
 +
File:Adam Setkowicz.jpg|Dziewczę w stroju krakowskim niosące babę wielkanocną, której wizualnym przedłużeniem jest jego pofałdowana spódnica (1936)
 +
File:Michał Elwiro Andriolli, Kłopoty wielkanocne.jpg|Wielkanocna katastrofa (1893)
 
</gallery>
 
</gallery>
  

Wersja z 17:47, 5 kwi 2019


Si nu' babà

  • Babà al rum

[1]

Babaorum

  • Baba au rhum
  • René Goscinny, Albert Uderzo: Astérix : Le Combat des chefs, Paris: Hachette, 2013, s. 3

Od Sasa do Lasa

  • Biogram Leszczyńskiego
Jestem również królem polskim; utraciłem królestwo dwa razy; ale Opatrzność dała mi inny posterunek, na którym uczyniłem więcej dobrego niż wszyscy królowie Sarmatów mogli kiedy zdziałać na brzegach Wisły.
Voltaire: Kandyd czyli optymizm, tłum. Tadeusz Boy-Żeleński, Warszawa: 1931
I too am a king of the Poles; I lost my kingdom twice, but Providence gave me another state, in which I have been able to do more good than all the Sarmatian kings ever managed to do on the banks of the Vistula.
Voltaire: Candide, or Optimism, trans. Robert M. Adams, ed. Nicholas Cronk, W.W. Norton & Company, 2016

Ach te baby!

  • baba w jęz. polskim

Od Stohrera do Savarina

  • rozwiązanie zagadki
  • Savarin

Przepis

Poncz zwyczajny: Funt cukru umoczyć w wodzie, poprzednio jednak trzeba go obetrzeć o skórkę 6 cytryn, włożyć natychmiast w rondelek i zagotować na syrop; mając już wyciśnięty i sok z 6 cytryn, wlać do syropu najprzód kwartę araku, a potem sok cytrynowy, potrzymać tak pod przykryciem, wtedy zlać esencję do butelki […]

Babki ponczowe: Dwa funty pięknej mąki zarobić kwaterką letniego mleka, 4 łyżkami albo łutami gęstych drożdży, dodać 10 jaj całych i ćwierć funta cukru; zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na noc; a nazajutrz rano, dodać funt przetopionego letniego masła i półkwaterek esencji ponczowej. Wyrobić ciasto dokładnie, małe foremki wysmarować świeżym masłem, napełnić do połowy ciastem, po chwili rośnienia, wsadzić w piec umiarkowany na 3 kwadranse. Wyjąć z foremek na gorąco.

Bronisława L[eśniew]ska: Kucharz polski jaki być powinien: książka podręczna dla ekonomiczno-troskliwych gospodyń, Warszawa: S.H. Merzbach, 1856, s. 368, 424
  • Ćwierczakiewiczowa
  • Mołochowiec

Galeria

Przypisy


◀️ Poprzedni 📜 Spis wpisów Następny ▶️
⏮️ Pierwszy 🎲 Losowy wpis Najnowszy ⏭️