r.

Z wizytą w Soplicowie: Wieczerza w zamczysku: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 5: Linia 5:
 
* chłodnik z botwiny i buraczków
 
* chłodnik z botwiny i buraczków
 
* wódka
 
* wódka
 +
 +
{{cytat
 +
| <poem>Goście weszli w porządku i stanęli kołem;
 +
Podkomorzy najwyższe brał miejsce za stołem; {{...}}
 +
Przy nim stał kwestarz, Sędzia tuż przy Bernardynie,
 +
Bernardyn zmówił krótki pacierz po łacinie.
 +
Mężczyznom dano wódkę; wtenczas wszyscy siedli
 +
I chołodziec litewski milcząc żwawo jedli.</poem>
 +
| źródło = {{Cyt
 +
| nazwisko = Mickiewicz
 +
| imię    = Adam
 +
| tytuł    = Pan Tadeusz, czyli Ostatni zajazd na Litwie: Historia szlachecka z&nbsp;roku 1811 i&nbsp;1812 we dwunastu księgach wierszem
 +
| wydawca  = Zakład Narodowy im. Ossolińskich
 +
| miejsce  = Lwów-Warszawa-Kraków
 +
| rok      = 1921
 +
| strony  =
 +
| url      = https://pl.wikisource.org/wiki/Pan_Tadeusz_(wyd._1921)
 +
}}, księga I, wersy 300–307 }}
  
 
== Drugie danie ==
 
== Drugie danie ==

Wersja z 21:56, 31 sie 2019

Pierwsze danie

  • chłodnik z botwiny i buraczków
  • wódka

Goście weszli w porządku i stanęli kołem;
Podkomorzy najwyższe brał miejsce za stołem; […]
Przy nim stał kwestarz, Sędzia tuż przy Bernardynie,
Bernardyn zmówił krótki pacierz po łacinie.
Mężczyznom dano wódkę; wtenczas wszyscy siedli
I chołodziec litewski milcząc żwawo jedli.

Adam Mickiewicz: Pan Tadeusz, czyli Ostatni zajazd na Litwie: Historia szlachecka z roku 1811 i 1812 we dwunastu księgach wierszem, Lwów-Warszawa-Kraków: Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1921, księga I, wersy 300–307

Drugie danie

  • kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami
  • malaga
Majonez jest to potrawa z ryby, raków lub mięsa i drobiu, która podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach […]
Maria Ochorowicz-Monatowa: Uniwersalna książka kucharska, Warszawa–Lwów: E. Wende i Ska, 1913, s. 237

Trzecie danie

  • sztuka mięsa z baraniny
  • duszone ogórki
  • węgrzyn (tokaj)

Czwarte danie

  • młode indyki z sosem beszamelowym
  • szampan

Deser

  • mleczko migdałowe
  • kompot z gruszek
  • miód pitny

[Ilustracje]

Karta dań soplicowskiej wieczerzy

Przypisy


◀️ Poprzedni 📜 Spis wpisów Następny ▶️
⏮️ Pierwszy 🎲 Losowy wpis Najnowszy ⏭️