r.
Z wizytą w Soplicowie: Wieczerza w zamczysku: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Wpis z serii:
Z wizytą w Soplicowie
Linia 52: | Linia 52: | ||
* duszone ogórki | * duszone ogórki | ||
* węgrzyn (tokaj) | * węgrzyn (tokaj) | ||
+ | |||
+ | {{ Cytat | ||
+ | | <poem>Dano trzecią potrawę. Wtem pan Podkomorzy, | ||
+ | Wlawszy kropelkę wina w szklankę panny Róży, | ||
+ | A młodszej przysunąwszy z talerzem ogórki, | ||
+ | Rzekł: "Muszę ja wam służyć, moje panny córki, | ||
+ | Choć stary i niezgrabny". {{...}}</poem> | ||
+ | | źródło = Mickiewicz, ''op. cit.'', księga I, wersy 332–336 | ||
+ | }} | ||
== Czwarte danie == | == Czwarte danie == |
Wersja z 22:04, 31 sie 2019
Z wizytą w Soplicowie |
Z wizytą w Soplicowie
Pierwsze danie
- chłodnik z botwiny i buraczków
- wódka
Goście weszli w porządku i stanęli kołem; |
— Adam Mickiewicz: Pan Tadeusz, czyli Ostatni zajazd na Litwie: Historia szlachecka z roku 1811 i 1812 we dwunastu księgach wierszem, Lwów-Warszawa-Kraków: Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1921, księga I, wersy 300–307 |
Drugie danie
- kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami
- malaga
Po chłodniku szły raki, kurczęta, szparagi, |
— Mickiewicz, op. cit., księga V, wersy 319–320 |
Majonez jest to potrawa z ryby, raków lub mięsa i drobiu, która podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach […] |
— Maria Ochorowicz-Monatowa: Uniwersalna książka kucharska, Warszawa–Lwów: E. Wende i Ska, 1913, s. 237 |
Trzecie danie
- sztuka mięsa z baraniny
- duszone ogórki
- węgrzyn (tokaj)
Dano trzecią potrawę. Wtem pan Podkomorzy, |
— Mickiewicz, op. cit., księga I, wersy 332–336 |
Czwarte danie
- młode indyki z sosem beszamelowym
- szampan
Deser
- mleczko migdałowe
- kompot z gruszek
- miód pitny
[Ilustracje]
Przypisy
◀️ Poprzedni | 📜 Spis wpisów | Następny ▶️ |
⏮️ Pierwszy | 🎲 Losowy wpis | Najnowszy ⏭️ |