Kuchnia staropolska dla początkujących: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 1: | Linia 1: | ||
== Zebranie potraw == | == Zebranie potraw == | ||
=== Strpl === | |||
{{Cytat | {{Cytat | ||
| | | Potráwá żołta w dobrey iuſze, álbo po Krolewſku<br> | ||
Weʒ́miy Járʒąb𝖐á álbo Kuropátwę/ Ptáßki álbo Gołembie/ Kápłoná álbo Cielęćinę/ álbo co chceß/ wymocʒ/ ſpuść w gárniec/ ʒaſol/ odwarʒ̇/ odbierʒ/ nácedʒ ʒnowu tym roſołem/ y pietrußki włoʒ̇/ á gdy dowiera/ wley Gąßcʒu/ Octu/ ſłodkośći/ Sʒáfranu/ Pieprʒu/ Cynámonu/ Roʒenkow oboygá/ Limoniy/ prʒywarʒ á dáy ná miſę. | |||
| źródło = {{Cyt | | źródło = {{Cyt | ||
| nazwisko = Czerniecki | | nazwisko = Czerniecki | ||
Linia 15: | Linia 16: | ||
}} }} | }} }} | ||
{{Cytat | |||
| Potrawa żółta w dobrej jusze albo po królewsku<br> | |||
Weźmij jarząbka albo kuropatwę, ptaszki albo gołębie, kapłona albo cielęcinę, albo co chcesz; wymocz, spuść w garniec, zasól, odwarz, odbierz, nacedź znowu tym rosołem i pietruszki włóż; a gdy dowiera, wlej gąszczu, octu, słodkości, szafranu, pieprzu, cynamonu, rożenków obojga, limonij; przywarz, a daj na misę. | |||
| źródło = }} | |||
{{Cytat | |||
| Potrawka w żółtym sosie po królewsku<br> | |||
Weź dowolne mięso drobiowe albo cielęce. Wymocz, włóż do garnka, zasól i obgotuj. Oddziel mięso od kości, zalej wywarem i dodaj pietruszki. Zagotuj znowu, następnie dodaj przecier z gotowanej włoszczyzny, ocet, cukier, szafran, pieprz, cynamon, rodzynki i sok z limonki. | Weź dowolne mięso drobiowe albo cielęce. Wymocz, włóż do garnka, zasól i obgotuj. Oddziel mięso od kości, zalej wywarem i dodaj pietruszki. Zagotuj znowu, następnie dodaj przecier z gotowanej włoszczyzny, ocet, cukier, szafran, pieprz, cynamon, rodzynki i sok z limonki. | ||
| źródło = }} | |||
{{Cytat | {{Cytat |