Kuchnia staropolska dla początkujących: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 1: Linia 1:
  
 
== Zebranie potraw ==
 
== Zebranie potraw ==
 +
=== Strpl ===
 
{{Cytat
 
{{Cytat
| Potrawa żółta w dobrej jusze albo po królewsku
+
| Potráwá żołta w dobrey iuſze, álbo po Krolewſku<br>
Weźmij jarząbka albo kuropatwę, ptaszki albo gołębie, kapłona albo cielęcinę, albo co chcesz; wymocz, spuść w garniec, zasól, odwarz, odbierz, nacedź znowu tym rosołem i pietruszki włóż; a gdy dowiera, wlej gąszczu, octu, słodkości, szafranu, pieprzu, cynamonu, rożenków obojga, limonij; przywarz, a daj na misę.
+
Weʒ&#769;miy Járʒąb𝖐á álbo Kuropátwę/ Ptáßki álbo Gołembie/ Kápłoná álbo Cielęćinę/ álbo co chceß/ wymocʒ/ ſpuść w gárniec/ ʒaſol/ odwarʒ&#775;/ odbierʒ/ nácedʒ ʒnowu tym roſołem/ y pietrußki włoʒ&#775;/ á gdy dowiera/ wley Gąßcʒu/ Octu/ ſłodkośći/ Sʒáfranu/ Pieprʒu/ Cynámonu/ Roʒenkow oboygá/ Limoniy/ prʒywarʒ á dáy ná miſę.
 
| źródło =  {{Cyt  
 
| źródło =  {{Cyt  
 
  | nazwisko = Czerniecki
 
  | nazwisko = Czerniecki
Linia 15: Linia 16:
 
  }} }}
 
  }} }}
  
 +
 +
{{Cytat
 +
| Potrawa żółta w dobrej jusze albo po królewsku<br>
 +
Weźmij jarząbka albo kuropatwę, ptaszki albo gołębie, kapłona albo cielęcinę, albo co chcesz; wymocz, spuść w garniec, zasól, odwarz, odbierz, nacedź znowu tym rosołem i pietruszki włóż; a gdy dowiera, wlej gąszczu, octu, słodkości, szafranu, pieprzu, cynamonu, rożenków obojga, limonij; przywarz, a daj na misę.
 +
| źródło =  }}
 +
 +
 +
{{Cytat
 +
| Potrawka w żółtym sosie po królewsku<br>
 
Weź dowolne mięso drobiowe albo cielęce. Wymocz, włóż do garnka, zasól i obgotuj. Oddziel mięso od kości, zalej wywarem i dodaj pietruszki. Zagotuj znowu, następnie dodaj przecier z gotowanej włoszczyzny, ocet, cukier, szafran, pieprz, cynamon, rodzynki i sok z limonki.
 
Weź dowolne mięso drobiowe albo cielęce. Wymocz, włóż do garnka, zasól i obgotuj. Oddziel mięso od kości, zalej wywarem i dodaj pietruszki. Zagotuj znowu, następnie dodaj przecier z gotowanej włoszczyzny, ocet, cukier, szafran, pieprz, cynamon, rodzynki i sok z limonki.
 +
| źródło =  }}
  
 
{{Cytat
 
{{Cytat

Wersja z 01:06, 3 gru 2019

Zebranie potraw

Strpl

Potráwá żołta w dobrey iuſze, álbo po Krolewſku

Weʒ́miy Járʒąb𝖐á álbo Kuropátwę/ Ptáßki álbo Gołembie/ Kápłoná álbo Cielęćinę/ álbo co chceß/ wymocʒ/ ſpuść w gárniec/ ʒaſol/ odwarʒ̇/ odbierʒ/ nácedʒ ʒnowu tym roſołem/ y pietrußki włoʒ̇/ á gdy dowiera/ wley Gąßcʒu/ Octu/ ſłodkośći/ Sʒáfranu/ Pieprʒu/ Cynámonu/ Roʒenkow oboygá/ Limoniy/ prʒywarʒ á dáy ná miſę.

Stanisław Czerniecki: Compendium ferculorum albo Zebranie potraw, Kraków: w drukarni Jerzego i Mikołaja Schedlów, 1682, s. 15


Potrawa żółta w dobrej jusze albo po królewsku

Weźmij jarząbka albo kuropatwę, ptaszki albo gołębie, kapłona albo cielęcinę, albo co chcesz; wymocz, spuść w garniec, zasól, odwarz, odbierz, nacedź znowu tym rosołem i pietruszki włóż; a gdy dowiera, wlej gąszczu, octu, słodkości, szafranu, pieprzu, cynamonu, rożenków obojga, limonij; przywarz, a daj na misę.


Potrawka w żółtym sosie po królewsku

Weź dowolne mięso drobiowe albo cielęce. Wymocz, włóż do garnka, zasól i obgotuj. Oddziel mięso od kości, zalej wywarem i dodaj pietruszki. Zagotuj znowu, następnie dodaj przecier z gotowanej włoszczyzny, ocet, cukier, szafran, pieprz, cynamon, rodzynki i sok z limonki.

Jajecznica prosta

Rozbij jajec, wlej na masło w rynkę, a usmażywszy, daj z rynką na stół; możesz też cebulki młodej, zielonej albo pietruszki drobno ukrajać.

Op. cit., s. 74


Grzybek

Rozbij jajec z mlekiem, a jeżli chcesz, możesz przydać mąki trochę, jednak lepiej bez mąki; przydaj rożenków drobnych, cynamonu, wlej w rynkę na masło gorące, a smaż i przewróć; usmażywszy, pocukruj, a daj na stół.

Op. cit., s. 75


Naleśnik

Rozbij jajec z mlekiem i trochą mąki, zynguj masłem rynkę albo kielemkę, wlewaj po trosze, a piecz cienko, a polawszy masłem, daj na stół.

Op. cit., s. 75

Jajecznica na winie

Jajecznica z winem

Masła w rynce rozpuść, jajec rozbij z winem i cukrem, i cynamonem; ubij to społem, a wlej na gorące masło; usmażywszy, daj z rynką, a nie mieszaj.

Op. cit., s. 74