Kuchnia staropolska dla początkujących: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 1: | Linia 1: | ||
== Zebranie potraw == | == Zebranie potraw == | ||
+ | === Strpl === | ||
{{Cytat | {{Cytat | ||
− | | | + | | Potráwá żołta w dobrey iuſze, álbo po Krolewſku<br> |
− | + | Weʒ́miy Járʒąb𝖐á álbo Kuropátwę/ Ptáßki álbo Gołembie/ Kápłoná álbo Cielęćinę/ álbo co chceß/ wymocʒ/ ſpuść w gárniec/ ʒaſol/ odwarʒ̇/ odbierʒ/ nácedʒ ʒnowu tym roſołem/ y pietrußki włoʒ̇/ á gdy dowiera/ wley Gąßcʒu/ Octu/ ſłodkośći/ Sʒáfranu/ Pieprʒu/ Cynámonu/ Roʒenkow oboygá/ Limoniy/ prʒywarʒ á dáy ná miſę. | |
| źródło = {{Cyt | | źródło = {{Cyt | ||
| nazwisko = Czerniecki | | nazwisko = Czerniecki | ||
Linia 15: | Linia 16: | ||
}} }} | }} }} | ||
+ | |||
+ | {{Cytat | ||
+ | | Potrawa żółta w dobrej jusze albo po królewsku<br> | ||
+ | Weźmij jarząbka albo kuropatwę, ptaszki albo gołębie, kapłona albo cielęcinę, albo co chcesz; wymocz, spuść w garniec, zasól, odwarz, odbierz, nacedź znowu tym rosołem i pietruszki włóż; a gdy dowiera, wlej gąszczu, octu, słodkości, szafranu, pieprzu, cynamonu, rożenków obojga, limonij; przywarz, a daj na misę. | ||
+ | | źródło = }} | ||
+ | |||
+ | |||
+ | {{Cytat | ||
+ | | Potrawka w żółtym sosie po królewsku<br> | ||
Weź dowolne mięso drobiowe albo cielęce. Wymocz, włóż do garnka, zasól i obgotuj. Oddziel mięso od kości, zalej wywarem i dodaj pietruszki. Zagotuj znowu, następnie dodaj przecier z gotowanej włoszczyzny, ocet, cukier, szafran, pieprz, cynamon, rodzynki i sok z limonki. | Weź dowolne mięso drobiowe albo cielęce. Wymocz, włóż do garnka, zasól i obgotuj. Oddziel mięso od kości, zalej wywarem i dodaj pietruszki. Zagotuj znowu, następnie dodaj przecier z gotowanej włoszczyzny, ocet, cukier, szafran, pieprz, cynamon, rodzynki i sok z limonki. | ||
+ | | źródło = }} | ||
{{Cytat | {{Cytat |
Wersja z 01:06, 3 gru 2019
Zebranie potraw
Strpl
Potráwá żołta w dobrey iuſze, álbo po Krolewſku Weʒ́miy Járʒąb𝖐á álbo Kuropátwę/ Ptáßki álbo Gołembie/ Kápłoná álbo Cielęćinę/ álbo co chceß/ wymocʒ/ ſpuść w gárniec/ ʒaſol/ odwarʒ̇/ odbierʒ/ nácedʒ ʒnowu tym roſołem/ y pietrußki włoʒ̇/ á gdy dowiera/ wley Gąßcʒu/ Octu/ ſłodkośći/ Sʒáfranu/ Pieprʒu/ Cynámonu/ Roʒenkow oboygá/ Limoniy/ prʒywarʒ á dáy ná miſę. |
— Stanisław Czerniecki: Compendium ferculorum albo Zebranie potraw, Kraków: w drukarni Jerzego i Mikołaja Schedlów, 1682, s. 15 |
Potrawa żółta w dobrej jusze albo po królewsku Weźmij jarząbka albo kuropatwę, ptaszki albo gołębie, kapłona albo cielęcinę, albo co chcesz; wymocz, spuść w garniec, zasól, odwarz, odbierz, nacedź znowu tym rosołem i pietruszki włóż; a gdy dowiera, wlej gąszczu, octu, słodkości, szafranu, pieprzu, cynamonu, rożenków obojga, limonij; przywarz, a daj na misę. |
Potrawka w żółtym sosie po królewsku Weź dowolne mięso drobiowe albo cielęce. Wymocz, włóż do garnka, zasól i obgotuj. Oddziel mięso od kości, zalej wywarem i dodaj pietruszki. Zagotuj znowu, następnie dodaj przecier z gotowanej włoszczyzny, ocet, cukier, szafran, pieprz, cynamon, rodzynki i sok z limonki. |
Jajecznica prosta Rozbij jajec, wlej na masło w rynkę, a usmażywszy, daj z rynką na stół; możesz też cebulki młodej, zielonej albo pietruszki drobno ukrajać. |
— Op. cit., s. 74 |
Grzybek Rozbij jajec z mlekiem, a jeżli chcesz, możesz przydać mąki trochę, jednak lepiej bez mąki; przydaj rożenków drobnych, cynamonu, wlej w rynkę na masło gorące, a smaż i przewróć; usmażywszy, pocukruj, a daj na stół. |
— Op. cit., s. 75 |
Naleśnik Rozbij jajec z mlekiem i trochą mąki, zynguj masłem rynkę albo kielemkę, wlewaj po trosze, a piecz cienko, a polawszy masłem, daj na stół. |
— Op. cit., s. 75 |
Jajecznica na winie
Jajecznica z winem Masła w rynce rozpuść, jajec rozbij z winem i cukrem, i cynamonem; ubij to społem, a wlej na gorące masło; usmażywszy, daj z rynką, a nie mieszaj. |
— Op. cit., s. 74 |