Kuchnia staropolska dla początkujących: Różnice pomiędzy wersjami

Linia 1: Linia 1:


== Zebranie potraw ==
== Zebranie potraw ==
=== Strpl ===
{{Cytat
{{Cytat
| Potrawa żółta w dobrej jusze albo po królewsku
| Potráwá żołta w dobrey iuſze, álbo po Krolewſku<br>
Weźmij jarząbka albo kuropatwę, ptaszki albo gołębie, kapłona albo cielęcinę, albo co chcesz; wymocz, spuść w garniec, zasól, odwarz, odbierz, nacedź znowu tym rosołem i pietruszki włóż; a gdy dowiera, wlej gąszczu, octu, słodkości, szafranu, pieprzu, cynamonu, rożenków obojga, limonij; przywarz, a daj na misę.
Weʒ&#769;miy Járʒąb𝖐á álbo Kuropátwę/ Ptáßki álbo Gołembie/ Kápłoná álbo Cielęćinę/ álbo co chceß/ wymocʒ/ ſpuść w gárniec/ ʒaſol/ odwarʒ&#775;/ odbierʒ/ nácedʒ ʒnowu tym roſołem/ y pietrußki włoʒ&#775;/ á gdy dowiera/ wley Gąßcʒu/ Octu/ ſłodkośći/ Sʒáfranu/ Pieprʒu/ Cynámonu/ Roʒenkow oboygá/ Limoniy/ prʒywarʒ á dáy ná miſę.
| źródło =  {{Cyt  
| źródło =  {{Cyt  
  | nazwisko = Czerniecki
  | nazwisko = Czerniecki
Linia 15: Linia 16:
  }} }}
  }} }}


{{Cytat
| Potrawa żółta w dobrej jusze albo po królewsku<br>
Weźmij jarząbka albo kuropatwę, ptaszki albo gołębie, kapłona albo cielęcinę, albo co chcesz; wymocz, spuść w garniec, zasól, odwarz, odbierz, nacedź znowu tym rosołem i pietruszki włóż; a gdy dowiera, wlej gąszczu, octu, słodkości, szafranu, pieprzu, cynamonu, rożenków obojga, limonij; przywarz, a daj na misę.
| źródło =  }}
{{Cytat
| Potrawka w żółtym sosie po królewsku<br>
Weź dowolne mięso drobiowe albo cielęce. Wymocz, włóż do garnka, zasól i obgotuj. Oddziel mięso od kości, zalej wywarem i dodaj pietruszki. Zagotuj znowu, następnie dodaj przecier z gotowanej włoszczyzny, ocet, cukier, szafran, pieprz, cynamon, rodzynki i sok z limonki.
Weź dowolne mięso drobiowe albo cielęce. Wymocz, włóż do garnka, zasól i obgotuj. Oddziel mięso od kości, zalej wywarem i dodaj pietruszki. Zagotuj znowu, następnie dodaj przecier z gotowanej włoszczyzny, ocet, cukier, szafran, pieprz, cynamon, rodzynki i sok z limonki.
| źródło =  }}


{{Cytat
{{Cytat