Czy macie menu po angielsku?: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 10: Linia 10:
 
! Course || Polish original !! How they translated it !! What they meant
 
! Course || Polish original !! How they translated it !! What they meant
 
|-
 
|-
| Cold starter || Śledź po japońsku || Follow the Japanese || Herring in the Japanese style
+
| Cold starter || [http://straga.pl/tag/kuchnia-prl Śledź po japońsku] || Follow the Japanese || Herring in the Japanese style
 
|-
 
|-
 
| Hot starter || Pierogi ze szpinakiem i fetą || Dumplings with spinach and celebration || Dumplings with spinach and feta cheese
 
| Hot starter || Pierogi ze szpinakiem i fetą || Dumplings with spinach and celebration || Dumplings with spinach and feta cheese
Linia 25: Linia 25:
 
|-
 
|-
 
|}
 
|}
 +
 +
== Śledź po japońsku ==
 +
Normatyw surowcowy na 5 porcji:
 +
* filety śledziowe – 100 g
 +
* cebula – 100 g
 +
* jaja (5 szt.) – 250 g
 +
* majonez – 100 g
 +
* groszek zielony – 200 g
 +
* ogórek kwaszony lub świeży – 50 g
 +
* papryka
 +
* cukier do smaku
 +
* ocet 6-procentowy
 +
Jaja ugotować na twardo, obrać. Groszek odcedzić, odsączyć. Cebulę i ogórki pokrajać w krążki. Groszek wymieszać z częścią majonezu i ułożyć z niego podstawę na półmisku lub jednoporcjowo na talerzykach. Jaja owinąć filetami śledziowymi, ustawić na postumencie z groszku. Udekorować krążkami cebuli oprószonej papryką, plastrami ogórka oraz oszprycować majonezem. Porcja potrawy powinna ważyć 100 g, w tym śledź 20 g.[https://www.google.com/books/edition/Technologia_gastronomiczna_z_towaroznaws/805HF2xNTS0C?hl=pl&gbpv=1&bsq=japo%C5%84sku]

Wersja z 13:25, 10 sie 2020

A Menu Lost in Translation

Menu z translatora.png
Course Polish original How they translated it What they meant
Cold starter Śledź po japońsku Follow the Japanese Herring in the Japanese style
Hot starter Pierogi ze szpinakiem i fetą Dumplings with spinach and celebration Dumplings with spinach and feta cheese
Soup Zupa z szyjek rakowych Cervical cancer soup Crawfish soup
Main Dania z kurczaka Denmark from chicken Chicken dishes
Side Kasza z sosem kurkowym Buckwheat with cocks sauce Buckwheat with chanterelle sauce
Dessert Lody z adwokatem Ice cream with barrister Ice cream with egg liqueur
Dessert Jabłko w cieście winnym Apple pie guilty Baked apple in winey crust

Śledź po japońsku

Normatyw surowcowy na 5 porcji:

  • filety śledziowe – 100 g
  • cebula – 100 g
  • jaja (5 szt.) – 250 g
  • majonez – 100 g
  • groszek zielony – 200 g
  • ogórek kwaszony lub świeży – 50 g
  • papryka
  • cukier do smaku
  • ocet 6-procentowy

Jaja ugotować na twardo, obrać. Groszek odcedzić, odsączyć. Cebulę i ogórki pokrajać w krążki. Groszek wymieszać z częścią majonezu i ułożyć z niego podstawę na półmisku lub jednoporcjowo na talerzykach. Jaja owinąć filetami śledziowymi, ustawić na postumencie z groszku. Udekorować krążkami cebuli oprószonej papryką, plastrami ogórka oraz oszprycować majonezem. Porcja potrawy powinna ważyć 100 g, w tym śledź 20 g.[1]