Czy macie menu po angielsku?: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 12: Linia 12:
 
| Cold starter || [http://straga.pl/tag/kuchnia-prl Śledź po japońsku] || Follow the Japanese || Herring in the Japanese style
 
| Cold starter || [http://straga.pl/tag/kuchnia-prl Śledź po japońsku] || Follow the Japanese || Herring in the Japanese style
 
|-
 
|-
| Hot starter || Pierogi ze szpinakiem i fetą || Dumplings with spinach and celebration || Dumplings with spinach and feta cheese
+
| Hot starter || [http://bajecznakuchnia.blogspot.com/2016/02/pierogi-ze-szpinakiem-i-serem-feta.html Pierogi ze szpinakiem i fetą] || Dumplings with spinach and celebration || Dumplings with spinach and feta cheese
 
|-
 
|-
| Soup || Zupa z szyjek rakowych || Cervical cancer soup || Crawfish soup
+
| Soup || [https://zakochanewzupach.pl/wykwintna-zupa-z-rakow-z-dolnoslaskiego-stolu/ Zupa z szyjek rakowych] || Cervical cancer soup || Crawfish soup
 
|-  
 
|-  
| Main || Dania z kurczaka || Denmark from chicken || Chicken dishes
+
| Main || [https://polki.pl/przepisy/obiad,kurczak-nadziewany-po-polsku,9119,przepis.html Dania z kurczaka] || Denmark from chicken || Chicken dishes
 
|-
 
|-
| Side || Kasza z sosem kurkowym || Buckwheat with cocks sauce || Buckwheat with chanterelle sauce
+
| Side || [http://trzecitalerz.blogspot.com/2018/08/kasza-gryczana-z-kurkami-kuchnia.html Kasza z sosem kurkowym] || Buckwheat with cocks sauce || Buckwheat with chanterelle sauce
 
|-
 
|-
| Dessert || Lody z adwokatem || Ice cream with barrister || Ice cream with egg liqueur
+
| Dessert || [http://asiuuulek.blogspot.com/2016/06/lody-adwokatowe.html Lody z adwokatem] || Ice cream with barrister || Ice cream with egg liqueur
 
|-
 
|-
| Dessert || Jabłko w cieście winnym || Apple pie guilty || Baked apple in winey crust
+
| Dessert || [https://www.doradcasmaku.pl/przepis-jablka-w-ciescie-z-winem-39777 Jabłko w cieście winnym] || Apple pie guilty || Baked apple in winey crust
 
|-
 
|-
 
|}
 
|}

Wersja z 16:43, 10 sie 2020

A Menu Lost in Translation

Menu z translatora.png
Course Polish original How they translated it What they meant
Cold starter Śledź po japońsku Follow the Japanese Herring in the Japanese style
Hot starter Pierogi ze szpinakiem i fetą Dumplings with spinach and celebration Dumplings with spinach and feta cheese
Soup Zupa z szyjek rakowych Cervical cancer soup Crawfish soup
Main Dania z kurczaka Denmark from chicken Chicken dishes
Side Kasza z sosem kurkowym Buckwheat with cocks sauce Buckwheat with chanterelle sauce
Dessert Lody z adwokatem Ice cream with barrister Ice cream with egg liqueur
Dessert Jabłko w cieście winnym Apple pie guilty Baked apple in winey crust

Śledź po japońsku

Normatyw surowcowy na 5 porcji:

  • filety śledziowe – 100 g
  • cebula – 100 g
  • jaja (5 szt.) – 250 g
  • majonez – 100 g
  • groszek zielony – 200 g
  • ogórek kwaszony lub świeży – 50 g
  • papryka
  • cukier do smaku
  • ocet 6-procentowy

Jaja ugotować na twardo, obrać. Groszek odcedzić, odsączyć. Cebulę i ogórki pokrajać w krążki. Groszek wymieszać z częścią majonezu i ułożyć z niego podstawę na półmisku lub jednoporcjowo na talerzykach. Jaja owinąć filetami śledziowymi, ustawić na postumencie z groszku. Udekorować krążkami cebuli oprószonej papryką, plastrami ogórka oraz oszprycować majonezem. Porcja potrawy powinna ważyć 100 g, w tym śledź 20 g.[1]