Kuchnia jeszcze bardziej staropolska dla zupełnie początkujących: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 7: | Linia 7: | ||
== „Kuchmistrzostwo” == | == „Kuchmistrzostwo” == | ||
+ | |||
+ | {{Przypisy}} | ||
+ | |||
+ | == Bibliografia == | ||
+ | * {{Cyt | ||
+ | | nazwisko = Wolski | ||
+ | | imię = Zygmunt | ||
+ | | tytuł = Kuchmistrzostwo: Szczątki druku polskiego z początku w. XVI | ||
+ | | url = http://dlibra.umcs.lublin.pl/dlibra/doccontent?id=5237&dirids=1 | ||
+ | | wydawca = nakładem własnym | ||
+ | | miejsce = Biała Radziwiłłowska | ||
+ | | rok = 1891 | ||
+ | }} | ||
+ | * {{Cyt | ||
+ | | tytuł = Przegląd Biblioteczny | ||
+ | | url = | ||
+ | | nazwisko r = Piekarski | ||
+ | | imię r = Kazimierz | ||
+ | | rozdział = Miscellanea Bibliograficzne | ||
+ | | adres rozdziału = http://bbc.uw.edu.pl/Content/917/p1930_4_02.pdf | ||
+ | | wydawca = | ||
+ | | miejsce = | ||
+ | | rok = 1930 | ||
+ | | wolumin = IV | ||
+ | | strony = 328--339 | ||
+ | }} | ||
+ | * {{Cyt | ||
+ | | tytuł = Kuchmistrzostwo | ||
+ | | url = http://mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/docmetadata?id=65559 | ||
+ | | wydawca = Hieronim Wietor [?] | ||
+ | | miejsce = Kraków | ||
+ | | rok = między 1535 a 1547 | ||
+ | }}, zachowany fragment | ||
{{Nawigacja|poprz=Z wizytą w Soplicowie: Dalej w grzyby!}} | {{Nawigacja|poprz=Z wizytą w Soplicowie: Dalej w grzyby!}} |
Wersja z 15:57, 30 sie 2021
Jakiś czas temu pisałem o staropolskich potrawach, które były zarazem bardzo łatwe do wykonania i zaskakująco współczesne, a dzięki temu w sam raz dla osób, które chciałyby rozpocząć swoją przygodę z odtwarzaniem dawnych receptur kulinarnych. W prostocie przepisu, jak widać, tkwi jego trwałość; jajecznicę dzisiaj przyrządza się niemal tak samo, jak dwieście, czterysta czy tysiąc lat temu.
Przepisy wziąłem wtedy z książki pt. Compendium ferculorum, albo Zebranie potraw, napisanej przez kuchmistrza Stanisława Czernieckiego, która pierwszy raz ukazała się drukiem w 1682 r. Napisałem wtedy, że to najstarsza drukowana polska książka kucharska. Jednak w tym roku została ona zdetronizowana! Okazało się bowiem, że już półtora wieku wcześniej wydano książkę kucharską w języku polskim – z tym że do naszych czasów nie zachował się żaden kompletny egzemplarz. Tak naprawdę, to pewne poszlaki co do jej istnienia były znane już wcześniej, ale pewności nie było, a zachowane strzępki kartek podejrzewano o bycie XIX-wiecznymi falsyfikatami. Dopiero teraz dokonano sensacyjnego odkrycia, które rozwiało wszelkie wątpliwości. Prześledźmy zatem historię tej nowej najstarszej polskiej książki kucharskiej, zanim wybierzemy z niej jakiś przepis – oczywiście dla początkujących.
„Kuchmistrzostwo”
Przypisy
Bibliografia
- Zygmunt Wolski: Kuchmistrzostwo: Szczątki druku polskiego z początku w. XVI, Biała Radziwiłłowska: nakładem własnym, 1891
- Kazimierz Piekarski: Miscellanea Bibliograficzne, w: Przegląd Biblioteczny, IV, 1930, s. 328--339
- Kuchmistrzostwo, Kraków: Hieronim Wietor [?], między 1535 a 1547, zachowany fragment
◀️ Poprzedni | 📜 Spis wpisów | Następny ▶️ |
⏮️ Pierwszy | 🎲 Losowy wpis | Najnowszy ⏭️ |