?? ?? 2022 r.

Kuchnia jeszcze bardziej staropolska dla zupełnie początkujących: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 53: Linia 53:
 
|Bartolomeo Platina, '''''De honesta voluptate et valetudine''''', Rzym ok. 1470 – pierwsza drukowana książka kucharska na świecie ('''po łacinie''').
 
|Bartolomeo Platina, '''''De honesta voluptate et valetudine''''', Rzym ok. 1470 – pierwsza drukowana książka kucharska na świecie ('''po łacinie''').
 
| style="height: 100px; text-align: center"|1471–1480
 
| style="height: 100px; text-align: center"|1471–1480
|1485, Bosworth król angielski Ryszard III ginie w decydującej bitwie wojny Dwóch Róż.
+
|1473, Morze Północne – w ramach wojny angielsko-hanzeatyckiej, gdańscy korsarze zdobywają łup w postaci tryptyku ''Sąd Ostateczny'' Hansa Memlinga.
 
|-
 
|-
 
|Peter Wagner, '''''Küchenmeisterei''''', Norymberga 1485 – pierwsza drukowana książka kucharska '''po niemiecku'''.<br>'''''Le Viandier''','' Paryż 1486 – pierwsza drukowana książka kucharska '''po francusku'''.
 
|Peter Wagner, '''''Küchenmeisterei''''', Norymberga 1485 – pierwsza drukowana książka kucharska '''po niemiecku'''.<br>'''''Le Viandier''','' Paryż 1486 – pierwsza drukowana książka kucharska '''po francusku'''.

Wersja z 02:19, 4 wrz 2022

Jakiś czas temu pisałem o staropolskich potrawach, które były zarazem bardzo łatwe do wykonania i zaskakująco współczesne, a dzięki temu w sam raz dla osób, które chciałyby rozpocząć swoją przygodę z odtwarzaniem dawnych receptur kulinarnych. W prostocie przepisu, jak widać, tkwi jego trwałość; jajecznicę dzisiaj przyrządza się niemal tak samo, jak dwieście, czterysta czy tysiąc lat temu.

Przepisy wziąłem wtedy z książki pt. Compendium ferculorum, albo Zebranie potraw, napisanej przez kuchmistrza Stanisława Czernieckiego, a której pierwsze wydanie ukazało się drukiem w 1682 r. Napisałem wówczas, że to najstarsza drukowana polska książka kucharska. Jednak w zeszłym roku została ona zdetronizowana! Polscy i ukraińscy historycy dokonali bowiem sensacyjnego odkrycia, że już półtora wieku przed Compendium ferculorum wydano drukiem inną książkę kucharską w języku polskim – z tym że do naszych czasów nie zachował się niestety żaden kompletny egzemplarz. Wprawdzie poszlaki co do jej istnienia były znane już wcześniej, ale pewności nie było, a zachowane urywki podejrzewano o bycie XIX-wiecznymi falsyfikatami. Prześledźmy zatem historię tej nowej najstarszej polskiej książki kucharskiej, zanim wybierzemy z niej jakiś przepis – oczywiście dla początkujących.

„Kuchmistrzostwo”

Ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem

Kaszę z ryżu tak działaj: Weźmi ryżu, coć się widzi, a czystej śmietany, uwarz ją pierwej, a potym ten ryż wypłucz, a kładź do tej śmietany, a omaścisz masłem i mieszaj, aby się nie zewrzało, tedy będzie czysta kasza, a potem, gdy dasz na misę, posyp cynamonem i cukrem.
Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako i ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca, red. Jarosław Dumanowski, Switłana Bułatowa, Warszawa: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, 2021, s. 168
Kaše z rajže velmi dobrá: Vezmi rajže, coť se zdá, a čisté smetany a svař tu smetanu prvé, potom tu rajži vypeř, a vlož do té smetany, a omasť máslem a míšej, ať se nesevře, a čistá bude kaše. A potom, když dáváš na mísu, pospi skořicí, cukrem a jez.
Kuchařství: O rozličných krměch, Staré Město pražské: Pavel Severín, 1535; cyt. w: Čeněk Zíbrt: Staročeské umění kuchařské, Praha: Stará garda mistrů kuchařů, 1927, s. 231

Tekst oryginalny:
Kaše z rajže velmi dobrá: Vezmi rajže, coť se zdá, a čisté smetany a svař tu smetanu prvé, potom tu rajži vypeř, a vlož do té smetany, a omasť máslem a míšej, ať se nesevře, a čistá bude kaše. A potom, když dáváš na mísu, pospi skořicí, cukrem a jez.
Kuchařství: O rozličných krměch, Staré Město pražské: Pavel Severín, 1535; cyt. w: Čeněk Zíbrt: Staročeské umění kuchařské, Praha: Stará garda mistrů kuchařů, 1927, s. 231

Tabela synchronistyczna

Najstarsze drukowane książki kucharskie Dekada Ważniejsze wydarzenia dla orientacji w czasie
1451–1460 1455, Norymberga – Johannes Gutenberg drukuje pierwszą książkę (Biblię) przy użyciu ruchomej czcionki.
1461–1470 1461, Francja – François Villon sporządza swój wierszowany testament.
Bartolomeo Platina, De honesta voluptate et valetudine, Rzym ok. 1470 – pierwsza drukowana książka kucharska na świecie (po łacinie). 1471–1480 1473, Morze Północne – w ramach wojny angielsko-hanzeatyckiej, gdańscy korsarze zdobywają łup w postaci tryptyku Sąd Ostateczny Hansa Memlinga.
Peter Wagner, Küchenmeisterei, Norymberga 1485 – pierwsza drukowana książka kucharska po niemiecku.
Le Viandier, Paryż 1486 – pierwsza drukowana książka kucharska po francusku.
1481–1490 1489 – Veit Stoß kończy pracę nad ołtarzem głównym kościoła mariackiego w Krakowie, arcydziełem rzeźby gotyckiej, a Leonardo da Vinci maluje Damę z gronostajem, arcydzieło malarstwa renesansowego.
1491–1500 1492 – Cristoffa Corombo płynie szukać zachodniej drogi do Indii i dociera na Karaiby.
Richard Pynson, The Boke of Cokery, Londyn 1500 – pierwsza drukowana książka kucharska po angielsku. 1501–1510 1505, Radom – król polski Aleksander Jagiellończyk podpisuje konstytucję Nihil novi, ustanawiając w Polsce monarchię parlamentarną.
Thomas van der Noot, Een notabel boecxken van cokeryen, Bruksela 1514 – pierwsza drukowana książka kucharska po holendersku. 1511–1520 1517, Wittenberga – Martin Luther ogłasza 95 tez przeciwko sprzedaży odpustów, zapoczątkowując reformację protestancką.
Ruberto de Nola, Llibre del Coch, Barcelona 1520 – pierwsza drukowana książka kucharska po katalońsku. 1521–1530 1526, Mohacz – Ludwik Jagiellończyk, król czeski, węgierski i chorwacki, ginie w bitwie z Turkami osmańskimi pod wodzą sułtana Sulejmana Wspaniałego.
Pavel Severýn, Kuchařství, Praga 1535 – pierwsza drukowana książka kucharska po czesku. 1531–1540 1534, Londyn – król Henryk VIII zostaje głową Kościoła w Anglii.
Kuchmistrzostwo, Kraków ok. 1540 – pierwsza drukowana książka kucharska po polsku. 1541–1550 1543, Norymberga – ukazuje się drukiem książka Niklasa Koppernigka De revolutionibus orbium coelestium.

Obrazki

Jarosław Dumanowski i Karol Okrasa prezentują ósmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria.
Jarosław Dumanowski i Karol Okrasa prezentują ósmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria.



Przypisy

Bibliografia



◀️ Poprzedni 📜 Spis wpisów Następny ▶️
⏮️ Pierwszy 🎲 Losowy wpis Najnowszy ⏭️