Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Keczup czy musztarda?

Dodane 25 bajtów, 15:48, 6 cze 2020
{{ Cytat
| Pekeflejsz, ozory wędzone i schlakSchlak-wurst hamburskieWurst Hamburskie, jako też jakoteż świeże mixed picleMixed Picle, piccaPicca-lilly, salad creamSalad Cream, beefsteak sauceBeefsteak Sauce, india soyaIndia Soya, John Bull sauceSauce, wallnut ketchupWallnut Ketchup, Toniatta, toniatta i wiele innych; sardynki Sardynki w mniejszych i większych puszkach, ser Ser angielski Chester , nadeszły koleją żelazną Koleją żelażną, i nabyć ich można w handlu A. Koelichen przy ulicy Długiej {{...}}
| źródło = {{Cyt
| tytuł = Kurier Warszawski
| wolumin = 132
| strony = 702
}} (pisownia oryginalna) }}
W 1885 r. pewien propagator nowoczesnego rolnictwa wśród, próbował zaszczepić w Polsce znajomość wyrobu keczupu jako sposobu konserwacji owoców i warzyw. Przy okazji zaproponował urocze spolszczenie angielskiego terminu na „kwasób”. Widać, że keczup, jaki on znał, nadal był rzadkim kwaśnym sokiem, a nie gęstym ulepkiem.

Menu nawigacyjne