Bajgle, precle, obwarzanki: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Linia 41: | Linia 41: | ||
| adres rozdziału = https://books.google.pl/books?id=RrgDAAAAYAAJ&pg=PA304 | | adres rozdziału = https://books.google.pl/books?id=RrgDAAAAYAAJ&pg=PA304 | ||
}} | }} | ||
+ | * [http://grandturkishbazaar.blogspot.com/2017/04/what-is-simit-turkeys-most-popular.html Simit] | ||
== Bajgle == | == Bajgle == |
Wersja z 13:08, 2 maj 2019
Spis treści
Precle
- EUR-Lex: Bayerische Breze
- Geographische Verteilung der Bezeichnungen: Bre(t)z
- Wer hat die Brezel erfunden?
- L’histoire de la Bretzel selon l’Hortus Deliciarum
- Die älteste Brezel der Welt
Obwarzanki
- EUR-Lex: Obwarzanek krakowski
- Izabela Czaja, Marcin Gadocha: Obwarzanek krakowski: historia, tradycja, symbolika, Kraków: Bartosz Głowacki, 2008
- Maria Dembińska: Food and Drink in Medieval Poland: Rediscovering a Cuisine of the Past, red. William Woys Weaver, Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1999
- Alexander Przezdziecki: Życie domowe Jadwigi i Jagiełły: z regestrów skarbowych z lat 1388–1417, w: Biblioteka Warszawska, 2, Warszawa: Drukarnia Stanisława Strąbskiego, 1854, s. 299–320
- Simit
Bajgle
- Maria Balinska: The Bagel: The Surprising History of a Modest Bread, New Haven and London: Yale University Press, 2008 [1]
- Pretzel; in: The Oxford Companion to American Food and Drink
- Pretzel; in: The Oxford Companion to Food
- Lox; in: Savoring Gotham: A Food Lover's Companion to New York City