Keczup czy musztarda?: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
(→Keczup) |
(→Keczup) |
||
Linia 12: | Linia 12: | ||
* [https://slate.com/human-interest/2012/05/ketchups-chinese-origins-how-it-evolved-from-fish-sauce-to-todays-tomato-condiment.html The Cosmopolitan Condiment: An exploration of ketchup’s Chinese origins] | * [https://slate.com/human-interest/2012/05/ketchups-chinese-origins-how-it-evolved-from-fish-sauce-to-todays-tomato-condiment.html The Cosmopolitan Condiment: An exploration of ketchup’s Chinese origins] | ||
* [https://polona.pl/item/kurjer-warszawski-r-30-nr-134-25-maja-1850,MTkxNjQzNTE/5 Z reklamy importera towarów brytyjskich: ''Wallnut Ketchup'' (1850)] | * [https://polona.pl/item/kurjer-warszawski-r-30-nr-134-25-maja-1850,MTkxNjQzNTE/5 Z reklamy importera towarów brytyjskich: ''Wallnut Ketchup'' (1850)] | ||
− | * [https://polona.pl/item/rewja-mod-miesiecznik-poswiecony-wszystkim-zagadnieniom-mody-r-1-nr-3,ODY0MjI1Njk/13 Z reklamy Zakładów Przemysłowych Przetworów Żywnościowych Wincentego Paetza w Poznaniu: ''wyśmienity sos pomidorowy „Tomato-ketchup”'' (1935)] | + | * [https://polona.pl/item/ksiega-uciechy-i-pozytku-1903-nr-3-4-kwietnia,ODA0MDEwOTM/39 Z rozmówek polsko-angielskich: ''Ostrygi pieczone z rajskimi jabłuszkami — fried oysters with ketchup — freijd ejsters uidz keczepp'' (1903)]* [https://polona.pl/item/rewja-mod-miesiecznik-poswiecony-wszystkim-zagadnieniom-mody-r-1-nr-3,ODY0MjI1Njk/13 Z reklamy Zakładów Przemysłowych Przetworów Żywnościowych Wincentego Paetza w Poznaniu: ''wyśmienity sos pomidorowy „Tomato-ketchup”'' (1935)] |
* [https://polona.pl/item/wiadomosci-urzedu-patentowego-r-23-z-7-8-30-sierpnia-1947,NjY2MjM4MTU/19 Z Wiadomości Urzędu Patentowego (zastrzeżenie znaku towarowego Heinz): ''ketchup (rodzaj ostrego sosu)'' (1947)] | * [https://polona.pl/item/wiadomosci-urzedu-patentowego-r-23-z-7-8-30-sierpnia-1947,NjY2MjM4MTU/19 Z Wiadomości Urzędu Patentowego (zastrzeżenie znaku towarowego Heinz): ''ketchup (rodzaj ostrego sosu)'' (1947)] |
Wersja z 16:18, 8 lip 2019
Musztarda
Keczup
Wszystkie mięsiwa przyprawia się jednakowo, do wszystkich dodaje się niesłychane ilości pieprzu i nieodzownego, reklamowanego sosu „Chili” lub „Ketchup”. Gdyby wam nawet podano tak pyszną w zasadzie potrawę jak kaczka pieczona z pomarańczami, dowiecie się o tym, że jest to kaczka, tylko z karty potraw, w smaku kaczka nie będzie się niczym różniła od innych ochłapów tonących w reklamowanych sosach i przyprawach. |
— Kłopoty gastronomiczne w kraju dolara: w Ameryce nie wszystko jest dobre |
- Pure Ketchup: A History of America's National Condiment, with Recipes
- How Was Ketchup Invented?
- The Language of Food: Ketchup
- The Cosmopolitan Condiment: An exploration of ketchup’s Chinese origins
- Z reklamy importera towarów brytyjskich: Wallnut Ketchup (1850)
- Z rozmówek polsko-angielskich: Ostrygi pieczone z rajskimi jabłuszkami — fried oysters with ketchup — freijd ejsters uidz keczepp (1903)* Z reklamy Zakładów Przemysłowych Przetworów Żywnościowych Wincentego Paetza w Poznaniu: wyśmienity sos pomidorowy „Tomato-ketchup” (1935)
- Z Wiadomości Urzędu Patentowego (zastrzeżenie znaku towarowego Heinz): ketchup (rodzaj ostrego sosu) (1947)