r.
Z wizytą w Soplicowie: Wieczerza w zamczysku: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Wpis z serii:
Z wizytą w Soplicowie
Linia 45: | Linia 45: | ||
File:Szparagi w occie.jpg | Szparagi w occie | File:Szparagi w occie.jpg | Szparagi w occie | ||
File:Chłodnik, raki i szparagi.jpg | Chłodnik, raki i szparagi | File:Chłodnik, raki i szparagi.jpg | Chłodnik, raki i szparagi | ||
+ | </gallery> | ||
+ | <gallery> | ||
+ | File:Przemijały w milczeniu talerze i dania.jpg | ||
+ | File:Chłodnik zabielany milcząc żwawo jedli.jpg | Tadeusz, Sędzia i ksiądz Robak | ||
+ | File:Wyczha.jpg | Rejent, Asesor i inni goście | ||
+ | File:Jedzą, piją, a milczą wszyscy.jpg | Hrabia, Telimena, Tadeusz i Zosia | ||
+ | File:Podniosłszy w górę ławę ramiony silnemi.jpg | Gerwazy przechyla stół, żeby było lepiej widać, co na nim stoi. | ||
</gallery> | </gallery> | ||
Wersja z 14:34, 31 sie 2019
Z wizytą w Soplicowie |
Z wizytą w Soplicowie
Pierwsze danie
- chłodnik z botwiny i buraczków
- wódka
Drugie danie
- kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami
- malaga
Majonez jest to potrawa z ryby, raków lub mięsa i drobiu, która podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach […] |
— Maria Ochorowicz-Monatowa: Uniwersalna książka kucharska, Warszawa–Lwów: E. Wende i Ska, 1913, s. 237 |
Trzecie danie
- sztuka mięsa z baraniny
- duszone ogórki
- węgrzyn (tokaj)
Czwarte danie
- młode indyki z sosem beszamelowym
- szampan
Deser
- mleczko migdałowe
- kompot z gruszek
[Ilustracje]
Przypisy
◀️ Poprzedni | 📜 Spis wpisów | Następny ▶️ |
⏮️ Pierwszy | 🎲 Losowy wpis | Najnowszy ⏭️ |