r.

Z wizytą w Soplicowie: Wieczerza w zamczysku: Różnice pomiędzy wersjami

Z Z widelcem wśród książek
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Linia 52: Linia 52:
 
* duszone ogórki
 
* duszone ogórki
 
* węgrzyn (tokaj)
 
* węgrzyn (tokaj)
 +
 +
{{ Cytat
 +
| <poem>Dano trzecią potrawę. Wtem pan Podkomorzy,
 +
Wlawszy kropelkę wina w szklankę panny Róży,
 +
A młodszej przysunąwszy z talerzem ogórki,
 +
Rzekł: "Muszę ja wam służyć, moje panny córki,
 +
Choć stary i niezgrabny". {{...}}</poem>
 +
| źródło = Mickiewicz, ''op. cit.'', księga I, wersy 332–336
 +
}}
  
 
== Czwarte danie ==
 
== Czwarte danie ==

Wersja z 22:04, 31 sie 2019

Pierwsze danie

  • chłodnik z botwiny i buraczków
  • wódka

Goście weszli w porządku i stanęli kołem;
Podkomorzy najwyższe brał miejsce za stołem; […]
Przy nim stał kwestarz, Sędzia tuż przy Bernardynie,
Bernardyn zmówił krótki pacierz po łacinie.
Mężczyznom dano wódkę; wtenczas wszyscy siedli
I chołodziec litewski milcząc żwawo jedli.

Adam Mickiewicz: Pan Tadeusz, czyli Ostatni zajazd na Litwie: Historia szlachecka z roku 1811 i 1812 we dwunastu księgach wierszem, Lwów-Warszawa-Kraków: Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1921, księga I, wersy 300–307

Drugie danie

  • kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami
  • malaga

Po chłodniku szły raki, kurczęta, szparagi,
W towarzystwie kielichów węgrzyna, malagi; […]

— Mickiewicz, op. cit., księga V, wersy 319–320


Majonez jest to potrawa z ryby, raków lub mięsa i drobiu, która podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach […]
Maria Ochorowicz-Monatowa: Uniwersalna książka kucharska, Warszawa–Lwów: E. Wende i Ska, 1913, s. 237

Trzecie danie

  • sztuka mięsa z baraniny
  • duszone ogórki
  • węgrzyn (tokaj)

Dano trzecią potrawę. Wtem pan Podkomorzy,
Wlawszy kropelkę wina w szklankę panny Róży,
A młodszej przysunąwszy z talerzem ogórki,
Rzekł: "Muszę ja wam służyć, moje panny córki,
Choć stary i niezgrabny". […]

— Mickiewicz, op. cit., księga I, wersy 332–336

Czwarte danie

  • młode indyki z sosem beszamelowym
  • szampan

Deser

  • mleczko migdałowe
  • kompot z gruszek
  • miód pitny

[Ilustracje]

Karta dań soplicowskiej wieczerzy

Przypisy


◀️ Poprzedni 📜 Spis wpisów Następny ▶️
⏮️ Pierwszy 🎲 Losowy wpis Najnowszy ⏭️