Z wizytą w Soplicowie: Wieczerza w zamczysku: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 3: | Linia 3: | ||
== Pierwsze danie == | == Pierwsze danie == | ||
+ | [[File:Chłodnik zabielany milcząc żwawo jedli.jpg|thumb|left|Tadeusz, Sędzia i ks. Robak jedzą chłodnik zabielany.<br>Ten kadr i kolejne z ekranizacji ''Pana Tadeusza'' w reżyserii Andrzeja Wajdy (1999)]] | ||
* chłodnik z botwiny i buraczków | * chłodnik z botwiny i buraczków | ||
* wódka | * wódka | ||
Linia 25: | Linia 26: | ||
== Drugie danie == | == Drugie danie == | ||
+ | [[File:Jedzą, piją, a milczą wszyscy.jpg|thumb|Hrabia, Telimena, Tadeusz i Zosia jedzą coś, co wygląda na szparagi (albo fasolkę szparagową).]] | ||
* kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami | * kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami | ||
* malaga | * malaga | ||
Linia 49: | Linia 51: | ||
== Trzecie danie == | == Trzecie danie == | ||
+ | [[File:Wyczha.jpg|thumb|Impreza się rozkręca.]] | ||
* sztuka mięsa z baraniny | * sztuka mięsa z baraniny | ||
* duszone ogórki | * duszone ogórki | ||
Linia 63: | Linia 66: | ||
== Czwarte danie == | == Czwarte danie == | ||
+ | [[File:Podniosłszy w górę ławę ramiony silnemi.jpg|thumb|Gerwazy Rębajło przechyla stół, żeby było lepiej widać, co podano na czwartą potrawę.]] | ||
* młode indyki z sosem beszamelowym | * młode indyki z sosem beszamelowym | ||
* szampan | * szampan | ||
Linia 86: | Linia 90: | ||
== Deser == | == Deser == | ||
+ | [[File:Przemijały w milczeniu talerze i dania.jpg|thumb|„W zamku sień wielka, jeszcze dobrze zachowana, sklepienie całe - wprawdzie pękła jedna ściana…” (księga I, wersy 262–263]] | ||
* mleczko migdałowe | * mleczko migdałowe | ||
* kompot z gruszek | * kompot z gruszek | ||
Linia 92: | Linia 97: | ||
== [Ilustracje] == | == [Ilustracje] == | ||
[[File:Pan Tadeusz - menu PL.jpg|center|class=full-page|Karta dań soplicowskiej wieczerzy]] | [[File:Pan Tadeusz - menu PL.jpg|center|class=full-page|Karta dań soplicowskiej wieczerzy]] | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
<gallery> | <gallery> | ||
File:Szparagi w occie.jpg | Szparagi w occie | File:Szparagi w occie.jpg | Szparagi w occie |
Wersja z 23:21, 31 sie 2019
Z wizytą w Soplicowie |
Z wizytą w Soplicowie
Pierwsze danie
- chłodnik z botwiny i buraczków
- wódka
Goście weszli w porządku i stanęli kołem; |
— Adam Mickiewicz: Pan Tadeusz, czyli Ostatni zajazd na Litwie: Historia szlachecka z roku 1811 i 1812 we dwunastu księgach wierszem, Lwów-Warszawa-Kraków: Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1921, księga I, wersy 300–307 |
Drugie danie
- kurczęta z sosem majonezowym, rakami i szparagami
- malaga
Po chłodniku szły raki, kurczęta, szparagi, |
— Mickiewicz, op. cit., księga V, wersy 319–320 |
Majonez jest to potrawa z ryby, raków lub mięsa i drobiu, która podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach […] |
— Maria Ochorowicz-Monatowa: Uniwersalna książka kucharska, Warszawa–Lwów: E. Wende i Ska, 1913, s. 237 |
Trzecie danie
- sztuka mięsa z baraniny
- duszone ogórki
- węgrzyn (tokaj)
Dano trzecią potrawę. Wtem pan Podkomorzy, |
— Mickiewicz, op. cit., księga I, wersy 332–336 |
Czwarte danie
- młode indyki z sosem beszamelowym
- szampan
[…] wtem z potrawą czwartą |
— Mickiewicz, op. cit., księga I, wersy 537–538 |
W ludziach straty nie było; ale wszystkie ławy |
— Mickiewicz, op. cit., księga V, wersy 793–810 |
Deser
- mleczko migdałowe
- kompot z gruszek
- miód pitny
[Ilustracje]
Przypisy
◀️ Poprzedni | 📜 Spis wpisów | Następny ▶️ |
⏮️ Pierwszy | 🎲 Losowy wpis | Najnowszy ⏭️ |