Kuchnia staropolska dla początkujących: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 50: | Linia 50: | ||
{{Cytat | {{Cytat | ||
| Jajecznica prosta<br> | | '''Jajecznica prosta'''<br> | ||
Rozbij jajec, wlej na masło w rynkę, a usmażywszy, daj z rynką na stół; możesz też cebulki młodej, zielonej albo pietruszki drobno ukrajać. | Rozbij jajec, wlej na masło w rynkę, a usmażywszy, daj z rynką na stół; możesz też cebulki młodej, zielonej albo pietruszki drobno ukrajać. | ||
| źródło = ''Op. cit.'', s. 74 }} | | źródło = ''Op. cit.'', s. 74 }} | ||
Linia 59: | Linia 59: | ||
{{Cytat | {{Cytat | ||
| Naleśnik<br> | | '''Naleśnik'''<br> | ||
Rozbij jajec z mlekiem i trochą mąki, zynguj masłem rynkę albo kielemkę [czyli: posmaruj masłem rondel], wlewaj po trosze, a piecz cienko, a polawszy masłem, daj na stół. | Rozbij jajec z mlekiem i trochą mąki, zynguj masłem rynkę albo kielemkę [czyli: posmaruj masłem rondel], wlewaj po trosze, a piecz cienko, a polawszy masłem, daj na stół. | ||
| źródło = ''Op. cit.'', s. 75 }} | | źródło = ''Op. cit.'', s. 75 }} | ||
Linia 74: | Linia 74: | ||
{{Cytat | {{Cytat | ||
| Grzybek<br> | | '''Grzybek'''<br> | ||
Rozbij jajec z mlekiem, a jeżeli chcesz, możesz przydać mąki trochę, jednak lepiej bez mąki; przydaj rożenków [rodzynków] drobnych, cynamonu, wlej w rynkę na masło gorące, a smaż i przewróć; usmażywszy, pocukruj, a daj na stół. | Rozbij jajec z mlekiem, a jeżeli chcesz, możesz przydać mąki trochę, jednak lepiej bez mąki; przydaj rożenków [rodzynków] drobnych, cynamonu, wlej w rynkę na masło gorące, a smaż i przewróć; usmażywszy, pocukruj, a daj na stół. | ||
| źródło = ''Op. cit.'', s. 75 }} | | źródło = ''Op. cit.'', s. 75 }} |