Kuchnia staropolska dla początkujących: Różnice pomiędzy wersjami

Linia 55: Linia 55:
| '''Jajecznica prosta'''<br>
| '''Jajecznica prosta'''<br>
Rozbij jajec, wlej na masło w&nbsp;rynkę, a&nbsp;usmażywszy, daj z&nbsp;rynką na stół; możesz też cebulki młodej, zielonej albo pietruszki drobno ukrajać.
Rozbij jajec, wlej na masło w&nbsp;rynkę, a&nbsp;usmażywszy, daj z&nbsp;rynką na stół; możesz też cebulki młodej, zielonej albo pietruszki drobno ukrajać.
| źródło = ''Op. cit.'', s. 74 }}
| źródło = Czerniecki, ''op. cit.'', s. 74 }}


Oprócz tego, że dziś zamiast rynki, czyli ceramicznego rondelka, użylibyśmy teflonowej patelni, to przepis ani na jotę się nie zmienił. Jest to jajecznica tak prosta, a&nbsp;nawet prostacka, że aż dziw bierze, iż przepis na nią w&nbsp;ogóle znalazł się w&nbsp;książce kucharskiej przeznaczonej dla magnackich kuchmistrzów.  
Oprócz tego, że dziś zamiast rynki, czyli ceramicznego rondelka, użylibyśmy teflonowej patelni, to przepis ani na jotę się nie zmienił. Jest to jajecznica tak prosta, a&nbsp;nawet prostacka, że aż dziw bierze, iż przepis na nią w&nbsp;ogóle znalazł się w&nbsp;książce kucharskiej przeznaczonej dla magnackich kuchmistrzów.  
Linia 64: Linia 64:
| '''Naleśnik'''<br>
| '''Naleśnik'''<br>
Rozbij jajec z&nbsp;mlekiem i&nbsp;trochą mąki, zynguj masłem rynkę albo kielemkę [czyli: posmaruj masłem rondel], wlewaj po trosze, a&nbsp;piecz cienko, a&nbsp;polawszy masłem, daj na stół.
Rozbij jajec z&nbsp;mlekiem i&nbsp;trochą mąki, zynguj masłem rynkę albo kielemkę [czyli: posmaruj masłem rondel], wlewaj po trosze, a&nbsp;piecz cienko, a&nbsp;polawszy masłem, daj na stół.
| źródło = ''Op. cit.'', s. 75 }}
| źródło = Czerniecki, ''op. cit.'', s. 75 }}


I jeszcze jeden przepis jajeczny, tym razem na grzybek, czyli coś w&nbsp;rodzaju omleta (według ''Kuchni polskiej'' z&nbsp;2005&nbsp;r., grzybek różni się od omleta tym, że do tego pierwszego dodaje się mąki;<ref>{{Cyt  
I jeszcze jeden przepis jajeczny, tym razem na grzybek, czyli coś w&nbsp;rodzaju omleta (według ''Kuchni polskiej'' z&nbsp;2005&nbsp;r., grzybek różni się od omleta tym, że do tego pierwszego dodaje się mąki;<ref>{{Cyt  
Linia 79: Linia 79:
| '''Grzybek'''<br>
| '''Grzybek'''<br>
Rozbij jajec z&nbsp;mlekiem, a&nbsp;jeżeli chcesz, możesz przydać mąki trochę, jednak lepiej bez mąki; przydaj rożenków [rodzynków] drobnych, cynamonu, wlej w&nbsp;rynkę na masło gorące, a&nbsp;smaż i&nbsp;przewróć; usmażywszy, pocukruj, a&nbsp;daj na stół.
Rozbij jajec z&nbsp;mlekiem, a&nbsp;jeżeli chcesz, możesz przydać mąki trochę, jednak lepiej bez mąki; przydaj rożenków [rodzynków] drobnych, cynamonu, wlej w&nbsp;rynkę na masło gorące, a&nbsp;smaż i&nbsp;przewróć; usmażywszy, pocukruj, a&nbsp;daj na stół.
| źródło = ''Op. cit.'', s. 75 }}
| źródło = Czerniecki, ''op. cit.'', s. 75 }}


== Jajecznica na winie ==
== Jajecznica na winie ==