Z wizytą w Soplicowie: W kuchni Wojskiego: Różnice pomiędzy wersjami
Nie podano opisu zmian |
|||
Linia 54: | Linia 54: | ||
== Zabytek drogi prawych zwyczajów == | == Zabytek drogi prawych zwyczajów == | ||
[[File:Wjazd Ossolińskiego do Rzymu.jpg|thumb|upright=1.7|„Opisywano wielekroć i malowano ową legacją rzymską.”<ref>''Ibid.'', objaśnienia poety</ref><br>Akwaforta Stefana della Bella (1633)]] | |||
[[File:Compendium ferculorum.jpg|thumb|upright=1.2|„Książka teraz bardzo rzadka, przed stukilkudziesiąt laty wydana przez Stanisława Czernieckiego”<ref>''Ibid.'', objaśnienia poety</ref>]] | |||
[[File:Kucharz doskonały.jpg|thumb|upright|<poem>„Księga ta miała tytuł: „Kucharz doskonały“. | |||
W niej spisane dokładnie wszystkie specyjały…”<ref>''Ibid.'', księga XI, wersy 117–118</ref></poem>]] | |||
{{ Cytat | {{ Cytat | ||
| Adam radził wyprawić [ucztę] czysto polsko-litewską, i to podług starożytnych przepisów „Doskonałego kucharza”, to jest starej obdartej książki, którą jak co dobrego ma w podróżnej biblioteczce swojej i odczytuje nieraz z wielką przyjemnością. Ma się rozumieć, że ten projekt upadł {{...}} | | Adam radził wyprawić [ucztę] czysto polsko-litewską, i to podług starożytnych przepisów „Doskonałego kucharza”, to jest starej obdartej książki, którą jak co dobrego ma w podróżnej biblioteczce swojej i odczytuje nieraz z wielką przyjemnością. Ma się rozumieć, że ten projekt upadł {{...}} |