Kuchnia jeszcze bardziej staropolska dla zupełnie początkujących: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{data|?? ?? 2020}} | {{data|?? ?? 2020}} | ||
[[File:{{#setmainimage:Jajecznica na winie 4.jpg}}|thumb|Co to za potrawa? Odpowiedź na końcu wpisu.]] | [[File:{{#setmainimage:Jajecznica na winie 4.jpg}}|thumb|Co to za potrawa? Odpowiedź na końcu wpisu.]] | ||
+ | |||
+ | Jakiś czas temu [[Kuchnia staropolska dla początkujących|pisałem o staropolskich potrawach]], które były zarazem bardzo łatwe do wykonania i zaskakująco współczesne, a dzięki temu w sam raz dla osób, które chciałyby rozpocząć swoją przygodę z odtwarzaniem dawnych receptur kulinarnych. W prostocie przepisu, jak widać, tkwi jego trwałość; jajecznicę dzisiaj przyrządza się niemal tak samo, jak dwieście, czterysta czy tysiąc lat temu. | ||
+ | |||
+ | Przepisy wziąłem wtedy z książki pt. ''Compendium ferculorum, albo Zebranie potraw'', napisanej przez kuchmistrza Stanisława Czernieckiego, która pierwszy raz ukazała się drukiem w 1682 r. Napisałem wtedy, że to najstarsza drukowana polska książka kucharska. Jednak w tym roku została ona zdetronizowana! Okazało się bowiem, że już półtora wieku wcześniej wydano książkę kucharską po polsku – z tym że do naszych czasów nie zachował się żaden kompletny egzemplarz. Tak naprawdę, to pewne poszlaki co do jej istnienia były znane już wcześniej, ale pewności nie było, a zachowane strzępki kartek podejrzewano o bycie XIX-wiecznymi falsyfikatami. Ale dopiero teraz odryto dowód, który rozwiał wszelkie wątpliwości. Prześledźmy zatem historię tej nowej najstarszej polskiej książki kucharskiej zanim wybierzemy z niej jakiś przepis – oczywiście dla początkujących. | ||
+ | |||
+ | == „Kuchmistrzostwo” == | ||
{{Nawigacja|poprz=Z wizytą w Soplicowie: Dalej w grzyby!}} | {{Nawigacja|poprz=Z wizytą w Soplicowie: Dalej w grzyby!}} |
Wersja z 09:48, 30 sie 2021
Jakiś czas temu pisałem o staropolskich potrawach, które były zarazem bardzo łatwe do wykonania i zaskakująco współczesne, a dzięki temu w sam raz dla osób, które chciałyby rozpocząć swoją przygodę z odtwarzaniem dawnych receptur kulinarnych. W prostocie przepisu, jak widać, tkwi jego trwałość; jajecznicę dzisiaj przyrządza się niemal tak samo, jak dwieście, czterysta czy tysiąc lat temu.
Przepisy wziąłem wtedy z książki pt. Compendium ferculorum, albo Zebranie potraw, napisanej przez kuchmistrza Stanisława Czernieckiego, która pierwszy raz ukazała się drukiem w 1682 r. Napisałem wtedy, że to najstarsza drukowana polska książka kucharska. Jednak w tym roku została ona zdetronizowana! Okazało się bowiem, że już półtora wieku wcześniej wydano książkę kucharską po polsku – z tym że do naszych czasów nie zachował się żaden kompletny egzemplarz. Tak naprawdę, to pewne poszlaki co do jej istnienia były znane już wcześniej, ale pewności nie było, a zachowane strzępki kartek podejrzewano o bycie XIX-wiecznymi falsyfikatami. Ale dopiero teraz odryto dowód, który rozwiał wszelkie wątpliwości. Prześledźmy zatem historię tej nowej najstarszej polskiej książki kucharskiej zanim wybierzemy z niej jakiś przepis – oczywiście dla początkujących.
„Kuchmistrzostwo”
◀️ Poprzedni | 📜 Spis wpisów | Następny ▶️ |
⏮️ Pierwszy | 🎲 Losowy wpis | Najnowszy ⏭️ |