Kuchnia jeszcze bardziej staropolska dla zupełnie początkujących: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 44: | Linia 44: | ||
File:Brat Wilhelm przy garach.jpg|W średniowiecznej kuchni<br>{{small|Ilustracja z jednej z ksiąg domowych norymberskiej fundacji Dwunastu Braci (1475)}} | File:Brat Wilhelm przy garach.jpg|W średniowiecznej kuchni<br>{{small|Ilustracja z jednej z ksiąg domowych norymberskiej fundacji Dwunastu Braci (1475)}} | ||
File:Kuchmistrzostwo - ocet.jpg|Jedna z zachowanych kart ''Kuchmistrzostwa'' z różnymi przepisami na ocet (każdy „inszym obyczajem”, czyli na inny sposób) | File:Kuchmistrzostwo - ocet.jpg|Jedna z zachowanych kart ''Kuchmistrzostwa'' z różnymi przepisami na ocet (każdy „inszym obyczajem”, czyli na inny sposób) | ||
File:Europa w 1550.jpg|Fragment mapy Europy (zorientowanej południem do góry) z 1550 r.{{legenda|#000aa9|Ziemie Korony św. Wacława ( | File:Europa w 1550.jpg|Fragment mapy Europy (zorientowanej południem do góry) z 1550 r.{{small|{{legenda|#000aa9|Ziemie Korony św. Wacława: Czechy (''Bohemia''), Morawy (''Morauia'') i Śląsk (''Sleſia'')}}{{legenda|#d40311|Ziemie Korony Królestwa Polskiego (''Polonia''), w tym Mazowsze (''Maſouia''), Ruś (''Ruſſia'') i Podole (''Podolia'')}}}} | ||
</gallery> | </gallery> | ||