Jak Bernard z Wąbrzeźna piwo grodziskie wymodlił: Różnice pomiędzy wersjami

m clean up
Nie podano opisu zmian
 
Linia 34: Linia 34:


== Piwo klasy światowej ==
== Piwo klasy światowej ==
[[File:{{#setmainimage:Grodziskie reklama 2.JPG}}|thumb|upright|left|Reklama piwa grodziskiego z 1946 r.]]
[[File:{{#setmainimage:Grodziskie-reklama 2.JPG}}|thumb|upright|left|Reklama piwa grodziskiego z 1946 r.]]
Pod względem tradycji piwowarskich i&nbsp;różnorodności piw, Polsce niewątpliwie daleko do takich piwnych potęg jak Czechy, Niemcy, Belgia, czy Anglia. Jeszcze dekadę temu warzyło się i&nbsp;piło w&nbsp;Polsce niemal wyłącznie tzw. międzynarodowe jasne lagery, produkowane masowo przez wielkie koncerny i&nbsp;zbliżone smakiem do jednego napitku, który piją absolutnie wszyscy – czyli wody.<ref>{{Cyt  
Pod względem tradycji piwowarskich i&nbsp;różnorodności piw, Polsce niewątpliwie daleko do takich piwnych potęg jak Czechy, Niemcy, Belgia, czy Anglia. Jeszcze dekadę temu warzyło się i&nbsp;piło w&nbsp;Polsce niemal wyłącznie tzw. międzynarodowe jasne lagery, produkowane masowo przez wielkie koncerny i&nbsp;zbliżone smakiem do jednego napitku, który piją absolutnie wszyscy – czyli wody.<ref>{{Cyt  
  | nazwisko = Kopyra
  | nazwisko = Kopyra
Linia 149: Linia 149:
W każdym razie, sklejona w&nbsp;ten sposób legenda z&nbsp;jednej strony uzasadniała niezwykle ważny (z&nbsp;punktu widzenia zakonników) zwyczaj oddawania klasztorowi corocznej beczki piwa, a&nbsp;z&nbsp;drugiej – umacniała reputację piwa grodziskiego jak napoju korzystnego dla zdrowia i&nbsp;chroniącego przed wszelkimi chorobami. Warto tu przypomnieć, że piwo w&nbsp;ogóle było od wieków napojem zdrowszym niż woda – po pierwsze dlatego, że proces jego produkcji wymuszał użycie dobrej jakości wody oraz jej przegotowanie, a&nbsp;po drugie alkohol i&nbsp;chmiel dodatkowo działały antyseptycznie. Ale nawet na tym tle piwo grodziskie wyróżniało się jako napój uważany wręcz za lekarstwo.  
W każdym razie, sklejona w&nbsp;ten sposób legenda z&nbsp;jednej strony uzasadniała niezwykle ważny (z&nbsp;punktu widzenia zakonników) zwyczaj oddawania klasztorowi corocznej beczki piwa, a&nbsp;z&nbsp;drugiej – umacniała reputację piwa grodziskiego jak napoju korzystnego dla zdrowia i&nbsp;chroniącego przed wszelkimi chorobami. Warto tu przypomnieć, że piwo w&nbsp;ogóle było od wieków napojem zdrowszym niż woda – po pierwsze dlatego, że proces jego produkcji wymuszał użycie dobrej jakości wody oraz jej przegotowanie, a&nbsp;po drugie alkohol i&nbsp;chmiel dodatkowo działały antyseptycznie. Ale nawet na tym tle piwo grodziskie wyróżniało się jako napój uważany wręcz za lekarstwo.  


[[File:Grodziskie reklama 3.JPG|thumb|left|upright|Reklama piwa grodziskiego z&nbsp;lat 1930.]]
[[File:Grodziskie-reklama 3.JPG|thumb|left|upright|Reklama piwa grodziskiego z&nbsp;lat 1930.]]
{{ Cytat
{{ Cytat
| Grodziskie zaś słynęło coraz bardziej po Wielkiej Polsce tak, iż szlachcic tam, który nie miał w&nbsp;swoim domu piwa grodziskiego, poczytany był za mizeraka albo za skąpcę. Tej estymacji przyczynili mu wiele doktorowie, przyznając mu cnotę wód mineralnych. Jest to piwo cienkie i&nbsp;smakowite, głowy niezawracające; doktorowie we wszystkich chorobach, w&nbsp;których zabraniają wszelkich trunków pacjentom, grodziskie piwo pić pozwalają, owszem w&nbsp;pewnych chorobach pić je każą.
| Grodziskie zaś słynęło coraz bardziej po Wielkiej Polsce tak, iż szlachcic tam, który nie miał w&nbsp;swoim domu piwa grodziskiego, poczytany był za mizeraka albo za skąpcę. Tej estymacji przyczynili mu wiele doktorowie, przyznając mu cnotę wód mineralnych. Jest to piwo cienkie i&nbsp;smakowite, głowy niezawracające; doktorowie we wszystkich chorobach, w&nbsp;których zabraniają wszelkich trunków pacjentom, grodziskie piwo pić pozwalają, owszem w&nbsp;pewnych chorobach pić je każą.