Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 137 bajtów, 31 maja
brak opisu edycji
| strony = 8
}}</ref> Pomysł, żeby Pałac Kultury i Nauki wykorzystać jako największą na świecie wskazówkę zegara słonecznego, tak aby jego cień nie był „bezrobotny jak cienie wysokich budowli miast kapitalistycznych”, również upadł. Ale miał też Przypkowski takie pomysły, które udało się przynajmniej częściowo wdrożyć. Tak było chociażby z jego pomysłem na Order Pomiana. Tylko skąd ten pomysł mu się wziął?
 <gallery> File:Ekslibris gastronomiczny Przypkowskiego.jpg|Ekslibrys gastronomiczny Przypkowskiego</gallery>{{clear}}
<gallery mode=packed heights=200px>
File:Muzeum Przypkowskich w Jędrzejowie 1.jpg | Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie -- widok od strony rynku
</gallery>
 {{ Cytat| Ojciec nigdy niczego nie ugotował. Nie potrafił. Nawet nie czynił w tej mierze żadnych prób. On był po prostu smakoszem. Znał się na dobrym jadle, pisał o nim i przede wszystkim mówił. No i oczywiście jadł.| źródło = Piotr Maciej Przypkowski, cyt. w: {{Cyt | tytuł = Polityka | nazwisko r Pomysł na order = Adamczewski | imię r = Piotr | rozdział = Mistrz propagandy* Śmierć Pożerskiego, spadek, kolekcja gastronomiczna, rękopisy | adres rozdziału = https://adamczewski.blog.polityka.pl/2006/11/03/mistrz-propagandy/ | data = 3 listopada 2006 }} }} === * Pierwsza sztuka świata ===O : o poglądach Przypkowskiego na sztukę kulinarną** [https://przekroj.pl/archiwum/artykuly?szukaj=przypkowski Przekrój]** [http://www.calames.abes.fr/pub/#details?id=Calames-20169201793993583 L'art et la science de la gastronomie dans les relations entre la France et la Pologne] (brak kopii cyfrowej)*** referat wygłoszony na [https://www.biusante.parisdescartes.fr/sfhm/hsm/HSMx1969x003x001/HSMx1969x003x001x0039.pdf XII Międzynarodowym Kongresie Historii Nauki] w Paryżu (sierpień 1968 r.)* [https://salontradycjipolskiej.pl/rycerski-zakon-bialego-kruka/ Order Białego Kruka]* Projekt odznaki orderowej: na wzór ekslibrysu[[File:Herb i Ekslibrys Pomiana.png|thumb|Po lewej: herb Pomian – w polu złotym głowa bawola czarna (chociaż Długosz pisał, że żubrza, i do tego, że z kolcem w nozdrzach) przeszyta mieczem srebrnym w skos.<ref>{{Cyt | nazwisko = Kulikowski | imię = Andrzej | tytuł = Wielki herbarz rodów polskich | wydawca = Świat Książki | miejsce = Warszawa | rok = 2005 | strony = 270–271 }}</ref><br>Po prawej: Ekslibrys Edouarda Pożerskiego de Pomiane zaprojektowany przez Tadeusza Przypkowskiego]]
<gallery>
File:Maja Berezowska, Sobieski i Marysieńka.JPG|Sobieski i Marysieńka
File:Ekslibris gastronomiczny Przypkowskiego.jpg|Ekslibrys gastronomiczny Przypkowskiego
</gallery>
}}, tłum. własne }}
== Pomysł na order Gomułka i Cyrankiewicz ==* [https://salontradycjipolskiejciekawostkihistoryczne.pl/2016/06/21/luksus-w-prl-u-jak-naprawde-zyla-wtedy-wladza/ Adam Miklasz, Luksus w PRL-u: Jak naprawdę żyła wtedy władza?]* [https://biznes.newseria.pl/rycerskibiuro-prasowe/kultura/osobisty-ochroniarz,b313907876 Osobisty ochroniarz Gomułki i Gierka w Muzeum Życia w PRL]* [https://tvn24.pl/magazyn-tvn24/sympatyczny-facet-od-odrabywania-rak,72,1497 Wywiad z Piotrem Lipińskim, autorem książki ''Cyrankiewicz, wieczny premier (https://tvn24.pl)'']* Andzej Klim, ''Jak w kabarecie: Obrazki z życia PRL'', Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2016 <gallery>File:Józef Cyrankiewicz z kieliszkiem.jpg|Józef Cyrankiewicz</gallery> == Potrawa trzecia: Karp w Cyrankiewiczówce ==[[File:Karp w śmietanie.jpg|thumb|Karp w śmietanie ''à la'' Cuper [https://www.facebook.com/visitszydlowiec/posts/pfbid0UVcbKYV1wcdNRmYvi6qAd4tsCv2ACQUTsT4f213GUnpN5kdurr7qe2m4GTeXGjdFl podawany w hotelu Primagor w Szydłowcu]]]{{ Cytat| Karpia filetowanego 1500 g, masła i smalcu po 50 g, mąki 50 g, ziemniaków 1000 g, parmezanu 100 g oraz bułeczka tarta, masło do podlewania i zielenina. Karpia porcjować po 100 g, smażyć na smalcu, po którego odlaniu podłożyć masło i wstawić do piecyka. Wykonać sos: masło z patelni, cebula przyrumieniona, oprószyć mąką i zalać kwaśną śmietaną, solić i pieprzyć do smaku. Wyłożyć karpia na grzany półmisek, obłożyć drążonymi ziemniakami i zalać sosem śmietanowym. Całość posypać parmezanem i zieleniną, i zapiec. Wydawać na gorące talerze z wrzącym sosem śmietanowym.| źródło = {{Cyt | nazwisko = Berezowska | imię = Maja | nazwisko2= Przypkowska | imię2 = Stefania | nazwisko3= Przypkowski | imię3 = Tadeusz | nazwisko4= Samozwaniec | imię4 = Magdalena | tytuł = Łyżka za cholewą, a widelec na stole: mała kulinarna silva rerum | nazwisko r = Przypkowska | imię r = Stefania | rozdział = Garść kulinarnych polskich przepisów | wydawca = Wydawnictwo Literackie | miejsce = Kraków | rok = 1977 | strony = 85 }}.<br>Dokładniejszą i nieco uwspółcześnioną wersję tego przepisu można znaleźć w: {{Cyt | inni = red. Alicja Kaszyńska | tytuł = Powiat szydłowiecki: Smaki | url = https://cms-zakonv1-bialegofiles.idcom-krukajst.pl/ Order Białego Krukasites/951/wiadomosci/142433/files/powiat_szydlowiecki__smaki.pdf | wydawca = Powiat szydłowiecki | rok = [2018] | strony = 62 }}.}} == Od słów do czynów ==* O kompletowaniu kapituły
* Menu obiadu u Gronowskich 2. rocznicę śmierci Pożerskiego: przypkowska zupa cebulowa, gronowski bukiet jarzyn, kaczka w brzoskwiniach, tort pomarańczowy (Nowicki, s. 12)
* [https://przekroj.pl/en/archive/artykuly/61924?f=numer Order Pomiana] (Przekrój, 1966)
* [https://archiwum.rp.pl/artykul/221765-Na-poczatek–-zupa-cebulowa-przypkowska.html Na początek - zupa cebulowa przypkowska]
 
[[File:Herb i Ekslibrys Pomiana.png|thumb|Po lewej: herb Pomian – w polu złotym głowa bawola czarna (chociaż Długosz pisał, że żubrza, i do tego, że z kolcem w nozdrzach) przeszyta mieczem srebrnym w skos.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Kulikowski
| imię = Andrzej
| tytuł = Wielki herbarz rodów polskich
| wydawca = Świat Książki
| miejsce = Warszawa
| rok = 2005
| strony = 270–271
}}</ref><br>Po prawej: Ekslibrys Edouarda Pożerskiego de Pomiane zaprojektowany przez Tadeusza Przypkowskiego]]
 
== Potrawa trzecia: Z czego się robi homara po polsku? ==
{{ Cytat |
* 50 dag wędzonego dorsza
* 2 marchewki (10 dag)
* Połowa cytryny i natka pietruszki
* 10 dag majonezu
Obrać dorsza tak, aby nie została ani jedna ość, i podzielić na cząstki. Marchewki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Skropić wszystko cytryną i razem wymieszać, dodając majonez. Przystroić natką pietruszki, a jeśli koniecznie chce się zaimponować potrawą, to można jeszcze domieszać oryginalnego homara lub kraby z puszki. I tak nikt się nie pozna, bo dorsz będzie różowy – jak homar – i równie smaczny, a przy tym nie tuczący. Ta świetna przystawka do obiadu – tania,
elegancka i smaczna – jest specjalnością domu prof. Tadeusza Gronowskiego, nie tylko słynnego plastyka, ale i Kawalera Orderu Pomiana (odznaka dla smakoszy).
| źródło = {{Cyt
| nazwisko = Gumowska
| imię = Irena
| tytuł = Obiad w pół godziny
| wydawca = Watra
| miejsce = Warszawa
| rok = 1980
| strony = 135
}} }}
 
* [https://www.krolestwogarow.pl/2020/03/homar-po-polsku.html Homar po polsku]
 
<gallery mode=packed heights=200px>
File:Tadeusz Gronowski w kuchni.jpg|Tadeusz Gronowski w kuchni (1956)
File:Gronowscy.JPG|Maria i Tadeusz Gronowscy
</gallery>
 
== Kapituła ==
=== Gomułka i Cyrankiewicz ===
* [https://ciekawostkihistoryczne.pl/2016/06/21/luksus-w-prl-u-jak-naprawde-zyla-wtedy-wladza/ Adam Miklasz, Luksus w PRL-u: Jak naprawdę żyła wtedy władza?]
* [https://biznes.newseria.pl/biuro-prasowe/kultura/osobisty-ochroniarz,b313907876 Osobisty ochroniarz Gomułki i Gierka w Muzeum Życia w PRL]
* [https://tvn24.pl/magazyn-tvn24/sympatyczny-facet-od-odrabywania-rak,72,1497 Wywiad z Piotrem Lipińskim, autorem książki ''Cyrankiewicz, wieczny premier (https://tvn24.pl)'']
* Andzej Klim, ''Jak w kabarecie: Obrazki z życia PRL'', Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2016
 
<gallery>
File:Józef Cyrankiewicz z kieliszkiem.jpg|Józef Cyrankiewicz
</gallery>
=== Lista członków kapituły ===
|}
== Potrawa czwarta: Karp w Cyrankiewiczówce Z czego się robi homara po polsku? ==[[File:Karp w śmietanie.jpg|thumb|Karp w śmietanie ''à la'' Cuper [https://www.facebook.com/visitszydlowiec/posts/pfbid0UVcbKYV1wcdNRmYvi6qAd4tsCv2ACQUTsT4f213GUnpN5kdurr7qe2m4GTeXGjdFl podawany w hotelu Primagor w Szydłowcu]]]{{ Cytat| * 50 dag wędzonego dorsza* 2 marchewki (10 dag)| Karpia filetowanego 1500 g, masła * Połowa cytryny i smalcu po 50 gnatka pietruszki* 10 dag majonezuObrać dorsza tak, mąki 50 gaby nie została ani jedna ość, ziemniaków 1000 g, parmezanu 100 g oraz bułeczka tarta, masło do podlewania i zieleninapodzielić na cząstki. Karpia porcjować po 100 g, smażyć Marchewki obrać i zetrzeć na smalcudrobnej tarce. Skropić wszystko cytryną i razem wymieszać, po którego odlaniu podłożyć masło i wstawić do piecykadodając majonez. Wykonać sos: masło Przystroić natką pietruszki, a jeśli koniecznie chce się zaimponować potrawą, to można jeszcze domieszać oryginalnego homara lub kraby z patelni, cebula przyrumienionapuszki. I tak nikt się nie pozna, oprószyć mąką bo dorsz będzie różowy – jak homar – i zalać kwaśną śmietanąrównie smaczny, solić i pieprzyć a przy tym nie tuczący. Ta świetna przystawka do smaku. Wyłożyć karpia na grzany półmisekobiadu – tania, obłożyć drążonymi ziemniakami elegancka i zalać sosem śmietanowymsmaczna – jest specjalnością domu prof. Całość posypać parmezanem i zieleninąTadeusza Gronowskiego, nie tylko słynnego plastyka, ale i zapiec. Wydawać na gorące talerze z wrzącym sosem śmietanowymKawalera Orderu Pomiana (odznaka dla smakoszy).
| źródło = {{Cyt
| nazwisko = BerezowskaGumowska | imię = Maja | nazwisko2= Przypkowska | imię2 = Stefania | nazwisko3= Przypkowski | imię3 = Tadeusz | nazwisko4= Samozwaniec | imię4 = MagdalenaIrena | tytuł = Łyżka za cholewą, a widelec na stole: mała kulinarna silva rerum | nazwisko r = Przypkowska | imię r = Stefania | rozdział = Garść kulinarnych polskich przepisówObiad w pół godziny | wydawca = Wydawnictwo Literackie Watra | miejsce = KrakówWarszawa | rok = 19771980 | strony = 85135 }}.<br>}}Dokładniejszą i nieco uwspółcześnioną wersję tego przepisu można znaleźć w: {{Cyt | inni = red. Alicja Kaszyńska | tytuł = Powiat szydłowiecki: Smaki | url = * [https://cms-v1-fileswww.idcom-jstkrolestwogarow.pl/sites2020/95103/wiadomosci/142433/files/powiat_szydlowiecki__smakihomar-po-polsku.pdfhtml Homar po polsku]  | wydawca <gallery mode= Powiat szydłowiecki | rok packed heights= [2018]200px> File:Tadeusz Gronowski w kuchni.jpg| strony = 62Tadeusz Gronowski w kuchni (1956) }}File:Gronowscy.JPG|Maria i Tadeusz Gronowscy}}</gallery>
== Odznaczeni ==
| rok = 1977
| strony = 79
}} }}
 
 
{{ Cytat
| Ojciec nigdy niczego nie ugotował. Nie potrafił. Nawet nie czynił w tej mierze żadnych prób. On był po prostu smakoszem. Znał się na dobrym jadle, pisał o nim i przede wszystkim mówił. No i oczywiście jadł.
| źródło = Piotr Maciej Przypkowski, cyt. w: {{Cyt
| tytuł = Polityka
| nazwisko r = Adamczewski
| imię r = Piotr
| rozdział = Mistrz propagandy
| adres rozdziału = https://adamczewski.blog.polityka.pl/2006/11/03/mistrz-propagandy/
| data = 3 listopada 2006
}} }}